Fin start på 125-årsfeiring av Bergen Tannlegeforening:

Vestlandsmøte i kjent stil

Alt var på plass da Bergen Tannlegeforening tok imot nærmere 800 deltakere til årets Vestlandsmøte, som for første gang ble arrangert i Grieghallen: Gode foredrag, utstilling og salg av utstyr - og tradisjonsrik festmiddag. Til åpningen kom fylkesmann Lars Sponheim og sa at det kommer til å ordne seg i kommunen.

F16-02-009.eps

Fylkesmannen i Hordaland, Lars Sponheim, fortalte at hele det offentlige Norge er under omorganisering og at det blir bra til slutt, også for tannhelsetjenesten, som kanskje ender opp i kommunen.

Etter at BTFs formann, Kristoffer Øvstetun,hadde ønsket velkommen og NTFs president Camilla Hansen Steinum hadde gratulert jubilanten, Bergen Tannlegeforening med 125 år, og holdt sin tale, som handlet mye om den bebudete forestående flyttingen av tannhelsetjenesten til kommunene, kom fylkesmannen i Hordaland, Lars Sponheim, og helte olje på opprørt hav.

Sponheim startet med de store linjene som tegner seg for 2016: Økt økonomisk usikkerhet knyttet til store endringer som nedgang i oljepris, økt arbeidsledighet, mange asylsøkere og klimaendringer.

- Folk føler usikkerhet, sa Sponheim, og la til at nordmenn har lite trening i å møte slik usikkerhet. Siden 1993 har vi blitt rikere og rikere dag for dag, helt frem til høsten 2015. I vår felles hukommelse peker alt oppover. Det store spørsmålet for økonomene er hvordan folks adferd vil endre seg nå som rammebetingelsene endrer seg. Hvilken forandring står vi overfor og hvilken erfaring har vi til å møte den? Situasjonen er ganske enkelt den, at Norge er i ferd med å bli en ordinær europeisk økonomi.

F16-02-010.eps

Utstillerne har ytret ønske om bedre plass enn de tradisjonelt har hatt når Vestlandsmøtet er blitt arrangert i Hotel Norge. De så ut til å trives godt i Grieghallen.

- Det er sunt, sa Sponheim. Det er sunt å forholde seg til virkeligheten, og ikke være den som vinner i Lotto hele tiden.

Så gikk han over til å si mer om kommunereformen. Som fylkesmann ser han sin rolle som fasilitator. En som skal forklare og fortolke, etter ordre fra 13 departementer og alle direktoratene. Fylkesmannen er ikke en politiker, han er regjeringens mann.

For øvrig er Sponheim enig i at det må skje noe med kommunestrukturen, som ikke er endret siden Schei-komiteens arbeid på 1960-tallet.

- I dag er det ikke øyekontakt mellom de som bestemmer sentralt og kommunene som skal yte tjenestene. Fylkesmannen i Hordaland har alene 200 ansatte, blant dem mellom 40 og 50 juristspesialister, fortalte Sponheim. Det er med andre ord mye å hente på å bringe utøverne av tjenestene nærmere beslutningstakerne. Så blir det lettere å forstå hva som skal gjøres, og hvordan.

- Så er spørsmålet - hvilke oppgaver skal kommunene ta seg av? Det er ikke besluttet. Å si at det er fattet stortingsvedtak om at kommunene skal overta tannhelsetjenesten er feil. Det er Stortingets vilje at kommunene skal overta tannhelsetjenesten, forutsatt at det gjennomføres en kommunereform, som innebærer sammenslåing av kommuner til færre og større enheter.

- Til det er det bare tiden og veien. 1. juli er fristen. Og det er ingen tvang, selv om det er økonomisk attraktivt å slå seg sammen. Kommunestyrene gjør likevel akkurat som de vil. Selv om de må utrede og begrunne et eventuelt nei til sammenslåing.

F16-02-015.eps

Bergen tannlegeforenings formann Kristoffer Øvstetun imponerte med å spille fire klassiske stykker på flygel under åpningen av Vestlandmøtet fredag 8. januar. Foto: Aleksander Hansen

- Reformen står og vipper. Mye kan skje. Og det er helt avhengig av politikken i kommunestyrene. Om Stortinget vil bruke tvang overfor dem som ikke vil slå seg sammen gjenstår å se. Det vedtaket kommer eventuelt i 2017.

- Samtidig med kommunereformen pågår andre store endringer, på statlig nivå, som får lite oppmerksomhet. Politireformen har gitt nye politidistrikter, og de er redusert til 12. Fylkesmennene er under reform, det er full utredning og nye fylker kan oppstå, kanskje de også blir 12? Fylkeskommunene er bedt om å snakke med naboene sine om sammenslåing, akkurat som kommunene. Her i vest kan det bli sammenslåing mellom Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane. Men neppe frivillig. Tvangsvedtak kan bli nødvendig. Trøndelagsfylkene er kanskje de eneste som er på gli.

- Poenget er at alle i offentlig sektor er i lufta for tiden. Alt er i spill. Så dere er i godt selskap, dere i tannhelsetjenesten som lurer på hvordan fremtiden blir. Og dere har mange muligheter til å påvirke.

- Jeg tror vi ender på noe fornuftig til slutt, avsluttet Lars Sponheim.

Ellen BeateDyvi 

Tekst og foto