Spør advokaten

NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som kan sendes til redaksjonen.

Lederkompetanse i tannlegevirksomhet

Jeg er blitt spurt om å være daglig leder og arbeidsgiver i en liten tannlegevirksomhet med kun tre ansatte. Stilles det noe krav til utdanning eller opplæring for å kunne ta en slik stilling?

Svar: Det er ikke noe generelt krav til utdanning for å være leder. Men for øverste leder i en virksomhet er det et lovpålagt krav om HMS-opplæring. Kravet fremgår av arbeidsmiljøloven § 3-5. Lovens krav er det samme for små, mellomstore og store virksomheter.

Hvis du er øverste leder i virksomheten er det altså et krav til at du gjennomfører HMS-opplæring for ledere. Plikten til opplæring er personlig og kan ikke delegeres. Bakgrunnen for kravet er at arbeidsgivere har plikt til å sørge for fullt forsvarlig arbeidsmiljø, og dermed har behov for en grunnopplæring i HMS for å kunne fatte riktige beslutninger på HMS-området.

Det stilles ikke konkrete krav til hva opplæringen skal inneholde, men det forutsettes at opplæringen er tilpasset virksomhetens art og størrelse og at den gir en reell kompetanseheving. Arbeidstilsynet har laget en veileder som sier noe om hva opplæringen bør inneholde. Veilederen ligger på www.arbeidstilsynet.no. Det er mange kurstilbydere som har egne HMS-kurs for ledere.

Det må dokumenteres skriftlig at du har gjennomført opplæringen. Det kan for eksempel gjøres ved fremleggelse av kursbevis. Dokumentasjonen må angi innholdet av opplæringen som er gjennomført.

Det understrekes imidlertid at det å være daglig leder og arbeidsgiver innebærer både ansvar og forpliktelser, selv om det ikke nødvendigvis er et uttrykkelig krav til utdanning og opplæring. NTF anbefaler alle i denne typen stillinger å sette seg inn i relevant regelverk, blant annet hva det innebærer å ha personal- og arbeidsgiveransvar.

En daglig leder bør i tillegg ha kjennskap til økonomi og regnskapsforståelse. For aksjeselskaper er daglig leders ansvar regulert i aksjeloven.