Runde partikler gir best resultat

Tannblåsemediet «Dental Pearls» er et naturlig kalsiumprodukt med svært gode flytegenskaper. Nå re-introduseres en forbedret utgave av pulveret fra Norge til det globale markedet.

F16-10-025.eps

«Sigurd Oseid foran Nationaltheatret i Oslo, som man i sin tid vurderte å rense ved hjelp av produktet som også er blitt brukt til å rengjøre skulpturene i Vigelandsparken. Produktet retter seg både mot det tekniske markedet og dentalmarkedet forteller Oseid, som er Business Manager i PCC Norway AS.

På begynnelsen av 1990-tallet, står en mann foran en haug med kalsiumkarbonat på Herøya i Porsgrunn. Et vindpust får kalken til å danne en sky. Han blir nysgjerrig, og tar med seg en prøve. Ved nærmere undersøkelse i elektronmikroskop, kan man se at partiklene i kalken danner runde kuler. Hardheten blir målt til 2, 8 på Mohs skala.

Som et alternativ til sandblåsing, utvikler Norsk Hydro et produkt som rengjør bygningsfasader uten å skade underliggende overflate, helt uten bruk av kjemikalier og løsemidler. Rengjøringsgiganten Kärcher benytter produktet i sin høytrykksvask av «verdens monumenter», blant annet rengjør de Monolitten og resten av statuene i Vigelandsparken i 2008.

- Precipitated Calcium Carbonate (PCC) oppsto som et biprodukt av produksjon av fullgjødsel ved tidligere Norsk Hydro, og brukes ved teknisk overflaterensing der det er viktig ikke å skade overflaten. I dag jobber vi både mot det tekniske markedet og dentalmarkedet, forteller Sigurd Oseid, Business Manager i PCC Norway AS, som flyttet produksjonen tilbake fra Europa til Norge i 2015.

Fra rensing av monumenter og fasader, ble produktet utviklet videre med tanke på tannlegeindustrien og tannblåsing.

- Tannblåsemediet «Dental Pearls» er unikt. Vi har etter 25 år kommet fram til en optimal partikkelfordeling på 45 - 75 mikrons som gir sterkt forbedrede flytegenskaper. Dette reduserer blødning fra tannkjøttet, og gir pasienten et bedre resultat, uten at emaljen skades, sier Oseid.

I det forbedrede pulveret er støv og småpartikler fjernet, slik at bare de runde partiklene gjenstår. Dette gjør at hver enkelt runde partikkel har høyere kinetisk energi inn mot tannoverflaten.

- En rund kule har nesten et uendelig antall kontaktpunkter, og man kommer enklere til, selv på vanskelige steder. Du får rengjort en større flate på en mer effektiv, men samtidig skånsom, måte. Det er viktig å gjennomføre luftpoleringen med en arbeidsvinkel på typisk 30 - 45 grader, slik at man oppnår riktig renseeffekt og faktisk ikke bruker for mye pulver, sier Oseid.

Blåsepulveret produseres i Skien med støtte fra Innovasjon Norge.

Optimal «free flow«

For å unngå clogging, er det viktig at blåsepulver holdes så tørt som mulig. Ifølge Oseid, har den forbedrede partikkelforbedringen langt bedre flytegenskaper enn de andre produktene på markedet.

- For tannlegen er det vesentlig å ha optimal «free flow» av blåsepulver, slik at man slipper å måtte stake og rense mens tiden går og pasienten venter. Fuktigheten drives ut av pulveret under produksjonen. Det er det vi i PCC Norway som kan best, sier Oseid.

Nye «Dental Pearls» uten støv og småpartikler, vil bli forsøkt re-introdusert fra Norge til det globale markedet som et forbedret merke i 2017.

-Vi må begynne i det små, og overbevise en eller flere av leverandørene om at vi nå har et enda bedre produkt enn det eksisterende. Det vi kan tilby, er et naturlig, nøytralt, grønt kalsiumprodukt uten tilsetninger, et produkt som ikke skader emaljen, og som gir den beste pasientkomforten, sier Oseid.

Positivt for pasientene

Tannlege Lars Petter Røise i Skien, har brukt og testet «Dental Pearls» som blåsemedium i tre måneder.

- De siste ti årene har jeg brukt flere varianter av blåsepulver, både på EMS-maskinen og de håndholdte maskinene. «Dental Pearls» pakker seg ikke i kolbene. Det er en stor fordel å slippe utstyr som til stadighet går tett, sier Røise.

Han har sammenliknet effekten av det tradisjonelle blåsepulveret opp mot «Dental Pearls» ved å utføre blindtester på pasientene sine.

- Jeg har renset 1. og 4. kvadrant med mye plakk eller røykebelegg, og det ser ut til at «Dental Pearls» gjør en bedre jobb. De runde partiklene gjør det også mulig å rense i mindre dype lommer, sier Røise, som ofte tester nye produkter som kommer på markedet før han eventuelt tar dem i bruk.

- «Dental Pearls» gir en veldig jevn og fin dusj som gjør pulveret behagelig å jobbe med. Du har heller ikke problemet med pasienter som reagerer allergisk på smakstilsetningen i det tradisjonelle pulveret, sier han.

Røise bruker rutinemessig blåsepulver på pasientene sine, mellom fem og ti ganger per dag. Han har kun fått positive tilbakemeldinger på «Dental Pearls».

- De beskriver opplevelsen som mer behagelig. «Dental Pearls» er mye mer skånsom mot gingiva enn det tradisjonelle blåsepulveret, slik at det blir mindre rifter og blødninger. Pasientene slipper også saltguffe som renner nedover i halsen. Jeg kan absolutt anbefale dette pulveret. Det renser bedre og gir bedre komfort for pasienten, sier Røise.

Tone EliseEng Galåen 

Tekst og foto