«Spørrelyst og viljen til å svare»

President-Steinum.eps

2016 er i gang! Et nytt år med nye muligheter ligger foran oss.

Overskriften har jeg denne gangen lånt fra Turid Seimes «Presidenten har ordet» i Tidende nr. 15, 1992. Innlegget starter med setningen «Norge er på jumboplass når det gjelder kunnskap om privat tannlegepraksis ifølge professor Dorthe Holst ved Institutt for samfunnsodontologi i Oslo».

Vi vet mer om privat tannlegepraksis i dag enn den gang, men fortsatt er kunnskapen begrenset. På grunn av stønadsutbetalinger til pasienter som faller inn under folketrygdens regelverk, har vi noe data på denne gruppen. Vi vet også ganske mye om den offentlige tannhelsetjenesten og de gruppene som behandles der. Men om voksne pasienter, som i hovedsak betaler for sin tannbehandling selv, har vi fortsatt svært lite kunnskap.

Mangelen på kunnskap gjør det vanskelig å si noe konkret om den voksne befolkningens tannhelse og konsum av behandling. Dette er noe det jobbes mye med på myndighetshold for tiden. Det er blant annet satt i gang flere prosjekt om kodeverk for tannhelsetjenesten, og man ser på muligheten til å hente ut statistikk fra pasientjournaler. Dette er noe jeg tror vi vil høre mye mer om i tiden fremover.

Denne kunnskapsmangelen gjør det også nærmest umulig å si noe sikkert om den private tannhelsetjenesten hva angår sammensetning, kapasitet, innretning, behandlingspanorama og endringer i arbeidsmarkedet. Vi trenger kunnskap for å kunne uttale oss om endringer i eierskap, om spørsmål knyttet til pasienttilgang og antall tannleger, samt spørsmål knyttet til kostnader, inntjening og produktivitet ved ulike praksistyper og ulik personellsammensetning. Ja, rett og slett om hvordan en praksis kan drives mest mulig rasjonelt og lønnsomt, og hvilke utfordringer vi ser i horisonten.

Alt dette er ekstra viktig i den perioden vi er inne i nå, hvor det er planlagt endringer i den offentlige tannhelsetjenesten som igjen kan påvirke hele tannhelsetjenesten - og dermed den norske tannhelsemodellen som har vært så vellykket. Vi må ha kunnskap om tjenesten for å kunne legge gode planer for fremtiden, ikke bare for tannhelsetjenesten, men også for å kunne påvirke forhold som angår den enkelte tannlege.

Derfor er vi veldig glade for at vi, i samarbeid med seksjon for samfunnsodontologi ved Universitetet i Oslo, kan sende ut en ny spørreundersøkelse nå i januar. I tillegg til den nevnte undersøkelsen fra 1992 ble det også gjennomført lignende undersøkelser i 1997 og 2006. Dette er allerede mer enn 10 år siden. Det er derfor på høy tid å få hentet inn oppdaterte data gjennom en ny undersøkelse i privat sektor. Vi er spent på å se hvordan markedet har endret seg de siste ti årene.

For å få god nok informasjon ut av undersøkelsen er vi avhengige av at så mange som mulig svarer. Ved forrige undersøkelse var det veldig god respons med høy svarprosent. Dette dreier seg om hvordan vi best skal kunne påvirke fremtiden for privat tannlegepraksis i et marked som vi slett ikke vet nok om i dag. Vi håper derfor på stor oppslutning fra medlemmene våre også denne gangen. Dere kan lese mer om undersøkelsen i dette nummeret av Tidende.

Kunnskapen fra undersøkelsen vil være svært viktig for å få innsikt i dagens situasjon og ikke minst for å forberede oss på tiden fremover. Vi satser derfor på at viljen til å svare er stor. Og for å sitere Turid Seime igjen til slutt: «Undersøkelsen er viktig, for planleggingen av fremtidens tannhelsetjeneste, for utviklingen av vår forening og for hver enkelt av oss i vårt daglige arbeid.»

Jeg vet at dere er travle og opptatt med pasienter. Dette krever en liten ekstra innsats, men jeg håper at dere allikevel vil ta dere tid slik at vi kan få de viktige svarene vi har behov for.

Nå trenger vi hjelp fra så mange som mulig av dere. Lykke til med besvarelsen!

Camilla HansenSteinum