Passiv røyking gir mer karies

F16-01-046.eps

Foto: Yay Micro

Barn som utsettes for passiv røyking fra spedbarnsstadiet har dobbelt så høy risiko for karies når de kommer opp i treårsalderen, skriver det svenske Tandläkartidningen.

Det er japanske forskere som viser dette i en observasjonsstudie av nærmere 77 000 barn som er blitt fulgt fra fosterstadiet til de har fylt tre år.

Barna gjennomgikk tannkontroller av tannlege ved 18 måneders alder og senere ved tre års alder.

Over 55 prosent av de japanske barna bodde i husholdninger der et eller flere familiemedlemmer røkt. Majoriteten var imidlertid påpasselige med ikke å røyke i nærheten av barnet, men likevel var nærmere syv prosent av barna regelmessig utsatt for passiv røyking.

Ved treårsundersøkelsen ble det registrert nærmere 13 000 ka

Blant barna fra hjem der ingen røkte var 14 prosent rammet av karies. I hjem der noen røkte, men ikke i direkte nærhet til barna, hadde 20 prosent karies. Nærmere 28 prosent av barna som var utsatt for passiv røyking hadde karies.

Ettersom dette er en observasjonsstudie kan ikke årsakssammenhengen slås fast. Studien bekrefter imidlertid bildet som en svensk observasjonsstudie tegnet allerede i 2009; der mammas røyking økte risikoen for karies hos barna ved 13 og 19 års alder.

De japanske forskerne mener derfor at studien gir tilstrekkelig støtte til å foreta intervensjoner for å minske passiv røyking.

Kilde: BMJ; Tanaka et al

Les mer: http://bit.ly/1PUCuQA Eur J Epidemiol; Julihn et al, og: http://bit.ly/1RY1SCw