Endringer i regelverket gjeldende fra 1. januar 2016:

Det gule heftet for 2016

Dette årets utgave av Folketrygdens stønad til dekning av utgifter til tannbehandling for 2016, som oftest omtalt som «det gule heftet» inneholder få endringer i takstenes kroneverdier. Fyllingstakstene er hevet noe, mens helkronetaksten er noe redusert. Det samme gjelder kjeveortopeditaksten for «ekstra arbeidsoperasjon», mens noen av takstene har fått teksttillegg som kan endre bruken av takstene.

Tekstlige endringer

Det er foretatt tilføyelser i avsnittet om rettigheter for 19- og 20-åringer under Generell informasjon i rundskrivet. Hensikten er trolig å klargjøre begrepene. Første avsnitt lyder nå:

«Rettigheter for 19- og 20-åringer

Vederlagsforskriften (forskrift 24. mai 1984 nr. 1268) gir nærmere bestemmelser om betaling av vederlag for personer som mottar tannhelsehjelp i den fylkeskommunale tannhelsetjenesten. I hht § 3 første ledd skal ungdom som fyller 19 eller 20 år i behandlingsåret ikke betale større vederlag enn 25 pst av departementets fastsatte takster, inkludert eventuelle utgifter til tanntekniske arbeider. Etter § 3 andre ledd kan fylkeskommunen ta fullt vederlag etter honorartakster fastsatt av departementet for 19 - og 20 -åringer som fyller vilkårene for stønad etter folketrygdloven §§ 5 - 6 og 5 - 6 a eller § 5 - 25 med tilhørende forskrift og rundskriv. Fylkeskommunen skal imidlertid påse at vederlaget som kreves av 19 - og 20-åringer uansett ikke utgjør et beløp som er høyere enn 25 pst. av departementets fastsatte takster, når stønaden etter folketrygdloven er hensyntatt

Det er videre gjort tekstendring i de utfyllende bestemmelsene til forskriften under pkt 1, Sjelden medisinsk tilstand. Tilføyelsen er merket med kursiv:

«Sjelden medisinsk tilstand

Med sjeldne medisinske tilstander menes enkeltdiagnoser som forekommer i antall opp til 1: 10 000 individer eller totalt ca. 500 personer i Norge. Det er et krav om at den sjeldne medisinske tilstanden må være varig.

De til enhver tid gjeldende tilstander som er omfattet fremgår av listen for sjeldne medisinske tilstander (SMT-listen). Listen er delt i to, A-listen og B-listen. Listene er uttømmende.

Hvis en person har en diagnose som står på A-listen, har vedkommende krav på stønad til nødvendig tannbehandling.

Eventuell stønad til kjeveortopedisk behandling ytes etter § 1 pkt 8 hvis ikke vilkårene etter § 1 pkt 6b, 7c, 12 eller 13 er oppfylt.

Før oppstart av stønadsberettiget behandling av personer med en diagnose som er oppført på B-listen, er det en forutsetning at tannlegen i det enkelte tilfellet har konkludert med at tilstanden eller behandlingen av denne har ført til økt behov for tannbehandling.«

Dette betyr i praksis at rettigheter etter innslagspunktene periodontittrehabilitering, tannagenesi eller tannskader går foran rettigheter til kjeveortopedisk behandling for innslagspunkt 1.

Takstendringer

De fleste honorartakstene og refusjonstakstene har beholdt kronesummene fra 2015, men det er foretatt noen justeringer av enkelttakster:

Fyllingstakstene 201 - 205 er justert noe opp.

Takst 304, Helkrone og fire flaters porselensinnlegg er justert noe ned.

Takst 313, Rebasering/reparasjon. Enkle Trådklammerproteser, har fått følgende utvidelse: Taksten kan også brukes ved midlertidige proteser.

Takst 316, Tannteknisk arbeid ved avansert protetikk i særskilte tilfeller. Taksten kan nå brukes også ved innslagspunkt 7c, Tannagenesier, i tillegg til innslagspunktene 1,2 og 3 i særlig kompliserte tilfeller.

Takst 501, systematisk behandling av marginal periodontitt, kan nå refunderes 14 ganger per kalenderår mot tidligere opprinnelige 8.

Takst 509 - 511 Immediatprotese, Helprotese og dekkprotese har fått et felles teksttillegg:

«Det må anføres i journalen hva som er hensikten med protesen, hvorvidt den er midlertidig eller permanent. Dersom det blir gitt stønad til en midlertidig protese etter takst 509, og denne protesen senere ikke skiftes til permanent protese, utløser ikke dette ny refusjon etter takst 510 eller 511.»

Kjeveortopedisk takst 604f, ekstra arbeidsoperasjon er redusert betydelig.

Takst 705, Undersøkelse, behandling og etterkontroll ved TMD, har fått følgende tillegg:

«Taksten kan ikke benyttes når behandling med bittskinne er rettet mot snorking. Den kan heller ikke benyttes når behandling med bittskinne er rettet mot beskyttelse av tannsubstans eller protetisk materiale.»

Takst 806, Skallerøntgen, er redusert.

Takst 810, Prøvetaking, kan nå brukes også av tannpleiere.

Takst 806, Skallerøntgen, er redusert.

ArilJul Nilsen 

Fagsjef, NTF