Endring i NTFs etiske regler:

Praktisere under eget navn

En endring i NTFs etiske regler ble vedtatt på NTFs representantskapsmøte i november 2015, med øyeblikkelig virkning.

NTFs etiske regler § 16 lyder nå:

§ 16 Praktisere under eget navnAlle tannleger må praktisere under eget navn og skal oppgi sitt navn ved behandling, journalføring og korrespondanse. Det bør synliggjøres overfor pasientene at tannlegen er medlem av NTF.

Navn på alle tannleger som yter tannlegetjenester i en virksomhet skal fremgå av virksomhetens nettside.

Formålet bak bestemmelsens første setning er å synliggjøre overfor pasienter, samarbeidende helsepersonell og andre hvem som er behandlende tannlege og som dermed er ansvarlig for den behandling som utføres. Grunnen til at man i § 16 har inntatt andre setning er at det medfører visse rettigheter for pasienten dersom en tannlege er medlem av NTF. Pasienten kan for eksempel benytte seg av NTFs klagenemndsystem og tannleger som er medlem av NTF er forpliktet til å følge NTFs etiske regler.

Det er blitt mer og mer vanlig at tannlegevirksomheter har egne nettsider. Bestemmelsen i § 16 første setning oppstiller som krav at tannlegens navn skal oppgis ved behandling, journalføring og korrespondanse, men krevde tidligere ikke at navnet også skulle fremgå på virksomhetens nettside, der virksomheten presenteres.

Både NTFs råd for tannlegeetikk (Etisk råd) og NTFs sekretariat har med jevne mellomrom mottatt spørsmål både fra medlemmer og pasienter om hvilke tannleger som arbeider i konkrete praksiser, og om hvorfor det ikke eksisterer et krav om å navngi tannlegene i en tannlegevirksomhet på virksomhetens nettside.

Etisk råd har diskutert om det er behov for å innta et krav i dagens § 16 om å angi hvem som er behandlere i virksomheten på dennes nettside. Rådet kom frem til at et slikt tillegg var ønskelig fordi et krav om å navngi tannlegene som yter tjenester i en tannlegevirksomhet ville bidra til å ytterligere synliggjøre hvem som er ansvarlige behandlere i virksomheten.

Denne endringen av § 16 ble vedtatt i representantskapet, og endingen trådte i kraft 27. november 2015.

Dersom tannlegene i virksomheten er navngitt på nettsiden vil pasientene lett kunne tilegne seg denne informasjonen både i forkant av og etter at tannbehandling utføres. At pasienter lett vil kunne finne frem til behandlers navn vil også kunne bidra til å gjøre det enklere for dem å innhente relevant informasjon om den enkelte tannlege fra Helsetilsynet eller andre informasjonskanaler.

Rådet kan ikke se noen grunn til å ikke være åpen om hvem som er behandlende tannlege i en virksomhet når disse uansett er ansvarlige for tannbehandlingen som utføres på pasientene.

Rådet vil oppfordre alle medlemmer til å gå gjennom sine nettsider og tydeliggjøre behandleres navn i tannlegepraksisen.

Vi vil også minne om at dere opplyser at dere er TANNLEGE MNTF.

MariaE. Alvenes 

NTFs råd for tannlegeetikk