Ny veileder i etablering og organisering av tannlegevirksomhet

NTFs sekretariat mottar jevnlig henvendelser fra medlemmer med spørsmål om hva man må tenke på når man starter som næringsdrivende tannlege.

F16-01-050.eps

Det har vært etterspurt en oversikt over disse temaene og sekretariatet har nå utarbeidet en veileder som gir en oversikt over de viktigste forhold du bør vite om og tenke over når du har bestemt deg for å starte som privatpraktiserende tannlege. Veilederen er mer omfattende enn tidligere publiserte artikler og vil kunne leses i sin helhet og lastes ned fra NTFs nettsider. Emnene er presentert på en slik måte at man får en oversikt og har et godt utgangspunkt for å diskutere med egne samarbeidspartnere eller også rådgivere, som for eksempel regnskapsfører, revisor eller advokat. Artikkelen her gir en presentasjon av veilederen og hvilke temaer som er omhandlet.

Valg av foretaksform

Dersom du skal starte eller overta som privatpraktiserende tannlege må du ta stilling til hvilken organisasjonsform du vil drive praksisen din som. De vanligste formene er å drive som et enkeltpersonforetak (EPF), et ansvarlig selskap (ANS/DA) eller som et aksjeselskap (AS).

Veilederen gir en oversikt over de viktigste hovedpoengene ved de omtalte foretaksformene. Den sier blant annet noe om hvordan du som eier av foretaket hefter for firmaets gjeld, hvor fritt du står til å disponere firmaets overskudd, hvilke formaliteter det er rundt etablering, drift og avvikling, muligheten til å være ansatt, skattebetaling og trygderettigheter.

Ved valg av organisasjonsform må det foretas en helhetsvurdering hvor momenter som antallet deltakere, behov for ansvarsbegrensning, behov for ekstern finansiering, virksomhetens art og ansvarsomfang, deltakernes/aksjonærenes privatøkonomiske forhold, påtenkt omfang av virksomheten og andre forhold trekkes inn.

Det bør med andre ord i hvert enkelt tilfelle foretas en vurdering av valg av selskapsform. Veilederen tar sikte på å gi deg en oversikt over de viktigste momentene, men den endelige beslutningen bør du likevel ta i samarbeid med rådgiver, advokat, regnskapsfører eller revisor etter at disse har satt seg inn i de konkrete forholdene i den aktuelle virksomheten.

Etablering av foretaket

Veilederen gir også en kortfattet oversikt over hvordan man går frem for faktisk å etablere foretaket når man har bestemt seg for hvilken foretaksform man vil drive virksomheten i. Enhetsregisteret og foretaksregisteret omtales sammen med regler rundt valg av navn og beskyttelse av firmanavnet.

Skatt og merverdiavgift

De ulike formene for beskatning av arbeidsinntekt og næringsinntekt samt selskapsbeskatning omtales, og også forholdet til merverdiavgift. Tannleger har som kjent et eget fritak for plikt til å betale merverdiavgift ved utleie til assistenttannlege på visse nærmere vilkår.

Forsikringsbehov

Som tannlege og næringsdrivende vil du ha behov for flere typer forsikringer. Veilederen gir en oversikt over de viktigste typene av forsikring du bør vurdere. Noen forsikringer er du pliktig å ha - for eksempel egen ansvarsforsikring i NPE og yrkesskadeforsikring for ansatte. Andre er frivillige men absolutt nødvendige. Dette gjelder for eksempel eiendom og innbo/utstyr og sykeavbruddsforsikring.

Samarbeid mellom tannleger

De viktigste formene for samarbeid mellom tannleger omtales også i veilederen, herunder den tradisjonelle modellen der assistenttannlegen leier seg inn hos praksiseier og den nyere modellen der praksiseier kjøper tjenester av assistenttannlegen. Også muligheten til å ansette tannleger som arbeidstakere i virksomheten omtales.

Dersom du skal ha ansatte

Dersom du skal ha ansatte er du arbeidsgiver. Dette medfører en rekke plikter som du bør sette deg inn i. Veilederen gir en oversikt over de viktigste elementene i det å være arbeidsgiver herunder arbeidsgivers plikter etter arbeidsmiljøloven, krav til arbeidsavtale, plikt til å foreta skattetrekk, plikt til å betale arbeidsgiveravgift og plikt til å være tilknyttet en bedriftshelsetjeneste omtales sammen med forhold rundt ferie og feriepenger og arbeidstakers rettigheter ved sykdom. Videre omtales andre plikter for arbeidsgiver i forhold til yrkesskadeforsikring og tjenestepensjon for ansatte.

På NTFs lukkede medlemssider kan du også finne oppdaterte forslag til ansettelseskontrakter for hhv. tannlege, tannpleier, tannhelsesekretær og klinikkassistent. Det er også utarbeidet utdypende kommentarer til de ulike bestemmelsene i kontraktsforslagene.

DagKielland Nilsen 

Advokat i NTF