NTFs nye generalsekretær:

Føler seg hjemme i ny jobb

Morten Rolstad (63) er ansatt som generalsekretær i NTF fra 1. januar 2016. Han går til den nye jobben med en følelse av respekt og en god del spenning, i en forening han kjenner godt.

F16-01-020.eps

Morten Rolstad tør være kjent for mange av NTFs medlemmer, og han ser frem til å være generalsekretær for organisasjonen han har jobbet i siden 1987.

Siden 1. juni 2015 har Rolstad vært daglig leder av NTFs sekretariat. Han har altså et drøyt halvår bak seg med en del av de oppgavene som ligger til generalsekretærstillingen; og han sier det har vært en nyttig læreperiode å sette seg inn i alt som har med driften av sekretariatet å gjøre, inkludert økonomi og personaladministrasjon. Nå er han klar til å ta over alle oppgavene, etter at stillingen som generalsekretær har vært utlyst, og det ble klart at Morten Rolstad ble valgt, i konkurranse med flere gode søkere.

Lang fartstid

Rolstad har vært ansatt i NTF siden 1. august 1987 og har fartstid både som forhandlingskonsulent for privat sektor i NTF, fagsekretær, avdelingsleder for fagavdelingen og fagsjef.

- Jeg er spesielt stolt av å ha vært med på å skape Tannlegeforeningens systematiske etterutdanning (TSE), som har eksistert i 15 år, og som viser livskraft og fornyelse. Interessen for kursene er fortsatt stor, og det kommer hele tiden nye moduler. Etter ti års drift var det nødvendig med oppdateringer, både av faglig innhold og konsepter, og denne fornyelsen pågår nå kontinuerlig.

Viktig å ha kontakt med medlemmene

Siden 2003 har han vært informasjonssjef, som snart ble til kommunikasjonssjef. Det var viktig for ham at hovedordet i stillingsbenevnelsen ble endret fra informasjon til kommunikasjon:

- Det viser at vi vektlegger en toveis utveksling, mellom medlemmene og foreningen. Og jeg benytter gjerne anledningen til å si at vi gjerne ser at flere av medlemmene kommer på banen og lufter sine meninger i NTFs lukkede medlemsforum, eller på det åpne tannblogg.no. Vi på vår side, vil se hva vi kan gjøre for å gjøre det enda lettere for NTFs medlemmer å drive meningsutveksling på våre plattformer. Vi ser jo at det er et stort engasjement, blant annet på Facebook, så en del handler nok om å fasilitere meningsutvekslingen. Så det vil vi gjøre vårt for å få til.

- Samtidig er det viktig å understreke at tanken bak NTFs medlemsforum er at det er medlemmene seg imellom som skal stå for meningsutvekslingen. Det er ikke nødvendigvis slik at dette er et sted hvor man kan forvente at NTF skal svare på alt mulig. Det kan fort bli altfor ressurskrevende.

- Jeg må også legge til at jeg kom til å tenke på noe en tidligere generalsekretær i NTF, Bjørn Røtnes, sa den gangen han ble ansatt, om forholdet mellom administrasjonen i foreningen og medlemmene: At NTFs sekretariat består av 25 indianere, mens medlemsmassen utgjør 6 500 høvdinger. Jeg skjønner godt hva han mente.

Sånn skal det være. Hvis det blir stille fra høvdingene er det ikke noe moro lenger.

F16-01-023.eps

Kommuneforankring er en stor oppgave

- Hva ser du som den viktigste oppgaven NTF står overfor nå?

- Det er utvilsomt det som har med forankring av tannhelsetjenesten å gjøre, etter stortingsvedtaket i juni 2015, om å flytte tjenesten til kommunenivå. Det er fortsatt noen år til 2020, men det er mye som skal på plass, og NTF vil gjøre sitt for at det som skjer blir til det beste for hele tannhelsetjenesten i Norge.

- Jeg er for øvrig imponert over hvordan vi klarer å samarbeide innad i foreningen, private og offentlige medlemmer og tillitsvalgte imellom. For meg ser det ikke ut som om det med kommunereform og flytting av tannhelsetjenesten er noe stridstema, men snarere noe det samarbeides om for å finne en god tilnærming. Det er samtidig klart at det er de offentlige som kjenner trykket mest.

Foreningen fremtidsrettes

Vi står også overfor et stort arbeid som skal legges ned for å fornye NTFs vedtekter, i den hensikt å få et mer moderne styringsverktøy.

- Det har nylig vært representantskapsmøte i foreningen. Hva sitter du igjen med etter det?

- Jeg sitter igjen med et inntrykk av at det er stor grad av enighet om de store spørsmålene. Det var så å si ingen som tok ordet om kommunereformen og flytting av tannhelsetjenesten, der NTFs ledelse hadde forfattet en resolusjon, som ble lagt på bordet under møtet.

- Det var også rungende enighet om de nye reglene rundt obligatorisk etterutdanning. Og jeg er veldig glad for at det er besluttet å opprette en studentforening. Det har vært min baby i mange år. En egen forening for studentene vil bidra til at de føler seg mer hjemmehørende i NTF. En naturlig konsekvens av at de får en egen forening som har sin oppmerksomheten rettet hovedsakelig mot dem. Studentsakene vil også få økt oppmerksomhet i moderforeningen, og vi vil kunne bruke lærestedene mer, samtidig som det vil bli mer kontakt mellom studentene ved de tre lærestedene.

- Mens vi snakker om kontakt. Vi er rett oppunder jul, og det skal snart være førjulssamling i NTF, med gjester fra blant annet NTFs ulike samarbeidspartnere. Er dette en tradisjon du tenker å videreføre?

- Ja, så absolutt. Det var noen år vi ikke hadde det, og jeg savnet den møteplassen i de årene. Vi har mange gode samarbeidspartnere, blant annet i andre foreninger, som Diabetesforbundet og Juristforbundet. Vi er også i ferd med å bygge opp en tettere relasjon med Kreftforeningen.

Disse relasjonene har vi stor glede og nytte av, og jeg opplever at vi står sterkt når vi forener krefter og har felles mål og interesser, enten det er for å bekjempe omsorgssvikt mot barn eller folkesykdommer.

- Med Legeforeningen kan vi utvikle samarbeidet videre. I dag samarbeider vi i all hovedsak gjennom Akademikerne, og særlig Akademikerne Næring. Våre respektive næringsdrivende medlemmer har felles problemstillinger, som det er naturlig å ha et samarbeid om. Og jeg ser også at vi bør kunne samarbeide på mange flere området.

Tannhelse er i ferd med å bli tettere integrert i det generelle helsebegrepet, og vi kobler oss på andre deler av samfunnet. Nye spørsmål og nye vinklinger oppstår. Og i kjølvannet kommer ulike konsekvenser, som at tannlegene endelig har fått henvisningsrett til spesialisthelsetjenesten.

F16-01-022.eps

Et blikk mot verden

Internasjonalt arbeid ligger Rolstads hjerte nært. Han var nylig i Brussel, til møte i Council of European Dentists (CED). Dette er et EU-organ, der NTF har observatørstatus. Akkurat disse dagene i Brussel var spesielle, fordi det pågikk en intens jakt på terrormistenkte etter angrepet i Paris 13. november.

- Det var både uhyggelig og på en måte riktig å være til stede i det som skjedde.

Rolstad har også vært delegat til den internasjonale tannlegeorganisasjonen FDIs generalforsamlinger i en årrekke. Han deltar ved alle verdenskongressene på vegne av NTF, og dermed NTFs medlemmer, som automatisk har medlemskap i FDI.

- Noe av det morsomste jeg ellers har opplevd i min tid i NTF, er da jeg og nåværende leder av FDIs Science Committee, Harry-Sam Selikowitz, var i FNs hovedkvarter i New York, og jobbet for at orale sykdommer ble tatt med blant de ikke-smittsomme sykdommene. Det var en stor seier å få til det.

Er motivert og moden

- Kan du si noe om hvorfor du har lyst på jobben som generalsekretær i NTF?

- Det er sammensatt av flere ting. For det første er det givende å jobbe i sin egen forening, med spennende oppgaver og dyktige kolleger. Jeg opplever at det er høy kompetanse og arbeidsmoral - både blant sekretariatets ansatte, og blant politikere og sentrale tillitsvalgte i hovedstyret og medlemmer av andre styrer, utvalg, råd og komiteer. Det skal også bli veldig spennende å begynne i jobben som generalsekretær samtidig som et nytt hovedstyre tiltrer, med mange nye fjes. Yngre krefter, med mye erfaring, og noen gjenvalgte som har sittet lenge og som bidrar med fartstid og kontinuitet. Jeg tror dette kan bli veldig bra.

- I sekretariatet har vi nylig gjennomført en kompetansekartlegging, og det er ganske imponerende å se hva vi har å ta av, både av formell kompetanse og mer uformell, som blant annet har med musikk og kultur å gjøre. Det er mye fint å ta vare på, og jeg vil gjøre hva jeg kan for at vi som jobber i NTF skal fortsette å trives der, med hverandre. En del av det vil dreie seg om å sørge for at medarbeiderne får brukt kompetansen sin, og at vi får utviklet oss, eller hverandre. Jeg tror på muligheten til å spille hverandre gode.

- Hvilket tidsperspektiv har du selv, når det gjelder å fortsette å være og trives i NTF?

- Jeg fyller 63 år i begynnelsen av januar, og har sagt til dem som ansatte meg at mitt perspektiv i hvert fall ikke er kortere enn de neste fire årene. Forutsatt at helsen holder, naturligvis. For noen kan dette høres kort ut i en slik jobb. Jeg tenker at det kan være hensiktsmessig at jeg er der nå i en periode, mens vi innretter NTF mot fremtiden, og at en annen overtar etter det.

- Noen vil kanskje tenke at jeg blir en slags museumsforvalter fordi jeg har vært i sekretariatet såpass lenge. Men jeg mener tvert imot at jeg gjennom hele mitt virke i NTF har vist at jeg er opptatt av fornyelse, av å tenke nytt. Og det skal jeg fortsette med som generalsekretær. Oppgaven nå er å se inn i krystallkulen og se for seg hvordan tannlegebransjen ser ut om fem til ti år, og forme og innrette NTFs virksomhet etter det.

- Jeg mener jeg har mye å bidra med når det gjelder å være med å utvikle organisasjonen videre i den fasen vi er i nå. Jeg har ikke søkt generalsekretærstillingen tidligere, når den har vært utlyst tre ganger, i løpet av den siste femtenårsperioden. Denne fjerde gangen søkte jeg. Jeg har lyst, jeg er motivert og jeg føler jeg har noe å tilføre, og at jeg er den rette personen i denne fasen.

Kommunikasjon og samfunnskontakt

- Er NTF i ferd med å rekruttere en ny kommunikasjonssjef etter deg?

- Nei, så langt er vi ikke kommet, at vi har bestemt hva vi skal gjøre med den stillingshjemmelen. Vi vil foreta en helhetsvurdering av hva som er organisasjonens behov og utlyse en stilling der vi ser at det trengs mest. Vi er godt bemannet på juristsiden nå, men det kan hende det mangler noe på økonomi. Et annet område vi trenger å prioritere er faktainnhenting og utredning. Dette er noe vi vil se nærmere på, før vi bestemmer oss. Samtidig vil jeg understreke at kommunikasjonsarbeid anses som minst like viktig som før. Vi er kommet et godt stykke videre på dette området, og det vi har oppnådd skal videreføres. Trykket på medlemskommunikasjon skal så absolutt opprettholdes.

- Når vi snakker om kommunikasjon og tilliggende virksomhet; det er flere medlemmer som har tatt til orde for at de synes det er problematisk at NTF bruker mye penger på tjenester fra rådgivningsselskapet First House. Hvilke tanker har du om det?

- Jeg ser at vi har fått mye igjen for samarbeidet vi har hatt med First House. De er profesjonelle, kompetente og dyktige - og de leverer. Hvor stort omfanget av det vi kjøper fra dem bør være, kan diskuteres. Det vi har fått har vært veldig godt. Og vi har lært mye om hvordan vi skal drive politisk arbeid. Samtidig som vi helt sikkert vil trenge bistand også i fremtiden, er vi kommet til et sted der vi står bedre på egne ben.

Vi i NTF er åpne om vårt samarbeid med First House, og jeg personlig er ikke så glad i at det ellers ikke er åpenhet rundt slike kundeforhold.

Dette er for øvrig ikke første gang NTF søker hjelp hos et slikt firma. Første gangen, som jeg vet om, er da vi fikk hjelp av Geelmuyden Kiese for rundt 20 år siden, og siden er det andre som har vært inne i bildet, før vi valgte First House for noen år siden.

Vi er kommet et godt stykke videre siden vi ble karakterisert som en `lua i hånda-organisasjon' av Geelmuyden Kiese.

Nå blir vi lyttet til, og respektert, og blir ønsket velkommen med våre synspunkter. Av og til hører vi politikere gjengi ordrett det vi har sagt om en sak, når de debatterer. Det liker vi.

Tannlege i bunn og grunn

Og hvis noen lurer på om Morten Rolstad har nok erfaring eller kontakt med å jobbe som tannlege. Vel, det er kanskje en stund siden han var ferdig utdannet og jobbet offentlig i Finnmark i syv år, før han fikk jobb i Helsedirektoratet, der han var i to år, før han begynte i NTF.

F16-01-045.eps

Morten Rolstad tar ansvaret for NTFs daglige drift, og ser frem til å stake ut kursen for foreningens fremtidige satsinger.

Han har en kone som er tannlege, som han også har jobbet litt sammen med i hennes privatpraksis, frem til for bare noen få år siden. Hans egen sønn og hans kones sønn, som er Rolstads bonussønn, er begge tannleger, bonusdatteren ønsker å ta tannpleierutdanning. Rolstads ene datter er fysioterapeut, mens den andre jobber i Helsedirektoratet.

Vi kan trygt si at NTFs nye generalsekretær har god nærhet til tannleger og annet helsepersonell, også utenom jobben.

Ellen BeateDyvi 

Tekst

KristinAksnes 

Foto