I usikre tider er det viktig å stå sammen!

F12-03-034.eps

et er usikre og ustabile tider. Vi står midt i en flyktningekatastrofe som verden ikke har sett maken til på veldig mange år. Samtidig er det betydelige økonomiske utfordringer i mange land. Her hjemme er spesielt oljebransjen rammet.

Tidene er tøffere i vår bransje også. Det er mange tannleger på markedet. Flere norske ungdommer utdanner seg i utlandet, og samtidig ser vi at det kommer tannleger til Norge fra andre land, særlig i Europa. Vi ser etableringer av enkelte såkalte «billigklinikker», og flere aktører tilbyr tannbehandling i utlandet. Konkurransen er derfor sterkere enn på lenge.

I tillegg skaper Stortingets vedtak om flytting av tannhelsetjenesten til kommunen usikkerhet rundt hele tannhelsetjenestens fremtid. I første omgang er det naturlig nok offentlig sektor som kjenner dette mest på kroppen, selv om en gjennomføring av stortingsvedtaket også vil kunne få konsekvenser for privat sektor. I NTF arbeider vi intenst med denne saken.

NTF vil ha en sterk offentlig tannhelsetjeneste som samarbeider med en velfungerende privat sektor. Dette er besluttet av NTFs representantskap og det står fast! Vi følger prosessen omkring kommunereformen tett, og det er viktig for oss å gjenta budskapet vårt, nemlig at dagens organisering er velfungerende, i alle møter vi har med politiske beslutningstakere. I tillegg må vi søke å påvirke der vi kan i det videre arbeidet som nå pågår. I Helse- og omsorgsdepartementet jobbes det allerede med å forberede lovendringer. Vi kan ikke sette oss selv på sidelinjen i dette arbeidet.

Tannhelsetjenesten er omtalt flere steder i Stortingsmelding nr. 26 «Fremtidens primærhelsetjeneste - nærhet og helhet». Alt som står der, bygger på premisset om at tannhelsetjenesten flyttes til kommunene. NTF skal delta i høringen på Stortinget for å fremføre vårt budskap.

Det er ikke vanskelig å forstå at mange medlemmer særlig i offentlig sektor er bekymret. Situasjonen er uoversiktlig og lite eller ingenting er avklart. Spørsmålene er mange: Hva skjer med arbeidsplassen min? Hvordan vil dette påvirke tjenesten og tilbudet til pasientene? Hva skjer med fagmiljøene? Hvordan blir det med finansiering av tjenesten? Noen ser muligheter for bedre samhandling med den øvrige helsetjenesten og mulighet for et bedre tilbud til de pasientene med størst behov. Medlemmer i privat sektor tenker kanskje at dette ikke vil få noen betydning for dem på kort sikt. Flere er imidlertid bekymret for negative konsekvenser for privat sektor, da de ser at vedtaket åpner for konkurranseutsetting som på sikt vil kunne bety mer offentlig styring av sektoren og tap av rettigheter og friheter de har nå. Medlemmer i spesialistforeningene diskuterer hva som bør gjøres med spesialisttannhelsetjenestene. Hvor hører de hjemme? Hvilken rolle skal kompetansesentrene spille fremover?

Saken er av meget stor betydning for foreningen vår. Og en ting er sikkert: Dette er ikke en sak hvor offentlig og privat sektor står mot hverandre, eller som bare vil påvirke offentlig sektor. Dette er en sak som vil kunne få store konsekvenser for hele tannhelsetjenesten. Derfor har begge sektorer felles interesser! Ulike ståsteder til tross; det er nå viktigere enn noen gang å stå samlet som en sterk forening. Det er nå ekstra viktig at dere deltar aktivt i foreningens arbeid slik at deres meninger blir hørt. Situasjonen krever gode interne prosesser og samarbeid på tvers av sektorene. Sentralt forhandlingsutvalg, Sentralt næringsutvalg, lokal- og spesialistforeningene involveres i arbeidet og vil gi innspill til hovedstyret. Vi vil også samarbeide med andre aktører.

Gjennom hele prosessen må vi som forening stå samlet med et felles budskap utad. Det vil bidra til å gi oss en sterk og seriøs stemme i vårt videre arbeid med å påvirke ulike beslutningstakerne.

Denne saken blir tema på NTFs informasjonsmøte på årets landsmøte om bare et par uker. Her blir det mulighet til å komme med innspill til foreningens videre arbeid. Saken kommer også til å bli diskutert på høstens representantskapsmøte, som en selvfølgelig del av arbeidsprogrammet for kommende toårsperiode.

Landsmøtet byr for øvrig nok en gang på et spennende og omfattende fagprogram og flere sosiale arrangementer. Åpningen byr som vanlig på politikk, fag og kultur, og på NTFs torg kan du få deg en god kopp kaffe og en prat med tillitsvalgte eller de ansatte i sekretariatet. Spesialistene våre er på plass, det samme er Etisk råd. Nytt av året er at du kan bestille tid hos en av NTFs rådgivere for individuell juridisk veiledning. Velkommen!

Det blir en innholdsrik høst. Jeg lover at både hovedstyret, øvrige sentrale tillitsvalgte og sekretariatet skal stå på og arbeide hardt. Til gjengjeld håper jeg at dere vil engasjere dere og komme med innspill til oss, enten på medlemsforumet på nettstedet, på informasjonsøtet på landsmøtet eller på andre måter! Felleskap gir styrke. Det skal vi utnytte for alt det er verdt.

Camilla HansenSteinum