125 år gammel - med helt nye apper

EllenBeate-Sommer2015.eps

Denne utgaven av Tidende kommer ut 15. oktober 2015 - på dagen 125 år etter at Den norske tandlægeforenings Tidende kom ut første gang, 15. oktober 1890.

Det feirer vi, blant annet med en omfattende jubileumsartikkel som beskriver hvordan både selve bladet og innholdet, utgivers formål med tidsskriftet, og redaksjonens størrelse og sammensetning har forandret og utviklet seg, siden begynnelsen i 1890. Og med noe helt nytt.

Mye har skjedd med Den norske tannlegeforenings Tidende, og mye av utviklingen har funnet sted i takt med endringene som har funnet sted i norske fagmedier for øvrig.

Tidende er medlem av foreningen Fagpressen. Det gir oss først og fremst et godt og lærerikt faglig fellesskap med medarbeidere fra cirka 210 andre fagmedier som også har eiere som har valgt å være utgivere av redaksjonelt uavhengige publikasjoner, i likhet med NTF. Medlemskapet i Fagpressen gir oss også den verdifulle opplagskontrollen, som gir Tidendes annonsører trygghet for at opplagstallene stemmer, og som er med på å sikre foreningen de gode annonseinntektene.

Gjennomsnittsbladet i Fagpressen kommer ut ni ganger i året og har 5,7 medarbeidere. Tidende kommer ut elleve ganger i året og har 3,4 medarbeidere. Det vekker faktisk oppsikt mange steder, at vi som er så få produserer så mye.

Det var selvskrytet. Vi koster på oss det, på en dag som dette. Samtidig som vi takker alle som bidrar, med odontologisk fagstoff og innhold til faste spalter - forskere og andre tannleger, ansatte i NTFs sekretariat. Det hadde ikke blitt noe blad uten dere.

Og siden vi er godt i gang med å snakke om oss selv: Vi har intervjuet foreningen Fagpressens administrerende direktør, Elin Floberghagen, for å høre hennes tanker om norske fagmediers rolle i dagens mediemangfold. Tallenes tale er i hvert fall klar og tydelig; fagmedienes opplagstall vokser, mens aviser og ukepresse regelrett stuper. Tolkningen er at folk trenger og vil ha fordypning, og at det får de gjennom fagmediene.

Det siste jeg skal si om oss selv er at samtidig med 125-årsdagen kommer vi med et nytt tilbud til NTFs medlemmer: Tidende-applikasjonene, for lesing av bladet på nettbrett og telefon, er klare og kan lastes ned i Appstore eller Google Play. Appene heter Tannlegetidende. Ved hjelp medlemsnummer i NTF og samme passord som for innlogging på NTFs nettsted kan dere logge dere inn og lese Tidende i de nye appene, som er utviklet både for Android og iOS. Jeg håper dere blir fornøyde med også denne måten å få Tidende på. Vi hører gjerne fra dere om hva dere synes.

Og så over til noe annet, og langt viktigere. Den enkeltsaken som preger nyhetsbildet og samfunnsdebatten mest for tiden er borgerkrigen i Syria, og skjebnen til alle dem som flykter og har flyktet fra den vanskelige situasjonen i landet. Noen av flyktningene fra Syria er kommet til Norge. En av dem er tannlegen Mazen Almaanee, og hans kone og tre barn, som kom hit i 2013. Kona har også tannlegestudier fra Syria. Almaanee jobber ikke som tannlege nå, fordi han ikke har fått godkjent utdanningen sin. Håpet og drømmen er imidlertid å få jobbe og utvikle seg som tannlege i Norge. Mazen Almaanee er intervjuet av en av Tidendes frilansere, og hans historie er å lese i denne utgaven av Tidende.

I tillegg er det godt med fagstoff i dette jubileumsnummeret, og alt det faste som vi alltid har i Tidende.

Jeg håper dere finner noe som interesserer.

Ellen BeateDyvi