Økning hos NPE

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har i første halvår av 2015 mottatt 2 976 saker og utbetalt 512 millioner kroner i erstatninger til pasienter og pårørende, meldte NPE den 25. august.

Sammenlignet med første halvår i fjor er det en økning i antall meldte saker på drøyt åtte prosent. Antall meldte saker til NPE er gjerne noe lavere i juli og august. Det kan derfor se ut som om NPE vil motta rundt 5 600 - 5 700 nye saker i år, mot drøyt 5200 i fjor.

- I og med at vi gjennom flere år har sett en jevn økning i antallet meldte saker til oss, er dette en utvikling omtrent som forventet, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad.

Utbetalinger av erstatning ligger på samme nivå som for første halvår i fjor.

- Fortsetter utviklingen kan det se ut til at vi også i år kommer til å utbetale rundt en milliard kroner i erstatninger til pasienter og pårørende. Det er viktig for oss at pasientene får dekket tapet de har fått etter feilbehandling i helsetjenesten, sier Jørstad.

I juni meldte NPE at halvparten av sakene de mottar er tannlegesaker, da de la frem en rapport etter seks år med behandling av erstatningssaker for privat helsetjeneste

Drøyt halvparten av de mottatte sakene gjelder tannbehandling, mens kirurger står for en andel på 17 prosent. Omtrent halvparten av kirurgisakene er plastikkirurgi, og rundt 33 prosent er ortopedi.

Tannlegesakene omhandler hele spekteret av tannbehandling, som rotfylling, kronebehandling, innsetting av broer og implantater, trekking av visdomstenner og diagnostisering av tannkjøttsykdommer. I 90 prosent av tilfellene har vi gitt medhold på grunn av svikt i behandlingen, mens åtte prosent omhandler svikt i diagnostisering, meldte NPE i juni.