Protetikkmøte i Bergen

F15-08-022.eps

Susanne Scherrer fra Genève snakket om analyse av frakturerte keramiske konstruksjoner på SSPD-møtet i Bergen. Foto: Marit Øilo

Årets møte i Scandinavian Society for Prosthetic Dentistry (SSPD) samlet omlag 70 protetikere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland den 11 - 12 juni. Møtet tok for seg tre ulike problemstillinger som er aktuelle for en kliniker med pasienter med store behandlingsbehov.

Det ene temaet handlet om ulike pusteforstyrrelser som påvirker søvnkvalitet og dermed livskvalitet og helse. Ikke minst var det skremmende å høre at søvnproblemer for noen kan påvirke trafikksikkerheten for oss alle og hva vi tannleger kan gjøre for å hjelpe pasientgruppen.

Livskvalitet var et annet tema; hvordan den kan måles og hvilke faktorer som påvirker folks opplevelse av livskvalitet. Vi vet av egen erfaring at tannbehandling kan påvirke folks livskvalitet, men å gjøre dette målbart er vanskelig.

Det tredje teamet var viet keramiske materialer og da spesielt hvordan vi skal kunne øke suksess og levetid for keramiske restaureringer. Ved å analysere hva som har gått galt med mindre vellykkede restaureringer kan vi lære mye om hvordan vi kan bli bedre tannleger.