Få dansker til utlandet

F15-07-032.eps

Foto: YAY Micro

Bare 0,5 prosent av danske pasienters tannbehandling blir utført i en utenlandsk tannlegestol, skriver det danske Tandlægebladet og viser til beregninger utført av den danske Tandlægeforeningen.

Bare ganske få pasienter velger altså hvert år å takke nei til en behandling hos sin danske tannlege for i stedet å reise ut av landet og få utført behandlingen der.

Beregningen er gjort på bakgrunn av tall den danske Tandlægeforeningen har innhentet fra regionene. I 2014 mottok regionene 39 469 søknader om refusjon for helsetjenester kjøpt i utlandet, der langt de fleste dreide seg om tannbehandling. Sett i forhold til de cirka åtte millioner pasientkontrakter i privat tannlegepraksis i Danmark tilsvarer de nærmere 40 000 søknadene under 0,5 prosent.

- Regionenes tall gir ikke et uttømmende svar på hvor mange dansker som får tannbehandling i utlandet, men de tegner et klart bilde av at fenomenet tydeligvis tar mer plass i mediene enn i tannklinikkene, uttaler Tandlægeforeningens formand, Freddie Sloth-Lisbjerg.

De som velger utenlandsk tannbehandling viser seg også å være bosatt nær grensen til Tyskland eller Sverige. 89 prosent av de som søkte om refusjon for behandling i utlandet bodde enten i Region Syddanmark eller Region Hovedstaden.

- De som tilbyr såkalte tannreiser har en interesse i å snakke fenomenet opp, og dette hopper mediene på, sier Lisbjerg, og legger til at tallene taler for seg: - Dansker som frekventerer tannleger i utlandet bor nær grensen og får kanskje klippet håret og reparert bilen på den andre siden av grensen også. De såkalte tannreisene er altså relativt sjelden forekommende.