Pris til Oslo

F15-07-029.eps

Grete Brudeseth mottok Zendium-prisen av Torbjørn Wilhelmsen under Samfunnsodontologisk forum i Kristiansand. Foto: Kår Hatleberg.

Tannhelsetjenesten i Oslo er tildelt zendiumprisen 2015 for prosjektet «Puss fra første tann», som beskrives som et omfattende og grundig arbeid med å bedre tannhelsen hos barn i språklige minoritetsgrupper. Zendiumprisen er på 65 000 kroner. Grete Brudeseth fra Tannhelsetjenesten i Oslo fikk prisen av Torbjørn Wilhelmsen fra Zendium under Samfunnsodontologisk forum i Kristiansand i juni.

Juryen, som består av leder av fylkestannlegenes kontaktutvalg, Peter Marstrander, leder av Tannlegeforeningens fagnemnd, Berit Øra og leder av Norsk Tannvern, Bente Stuveseth, begrunner tildelingen med at Tannhelsetjenesten i Oslo har tatt utgangspunkt i å skape likeverdighet i tjenesten og bedre tilgjengeligheten til tannhelsetjenesten for dem som trenger det mest.

Det er stor variasjon mellom bydelene hva angår andelen kariesfrie femåringer. Prosjektet «Puss fra første tann» er bygget på god kunnskap om ulikheter og om hvordan ulikheter gir seg utslag i tannhelsen for det enkelte barn. Derfor ble «Puss fra første tann» utviklet som et tverrfaglig prosjekt med involvering fra tannhelsetjenesten, helsestasjonene og barnehager som primæraktører, og med informasjonsspredning mot foreldregrupper på en rekke arenaer i bydelene så som språkgrupper og språkkafeer, kvinnegrupper, foreninger, moskeer og åpne barnehager. For å utjevne forskjeller i tannhelse må det settes inn differensierte tiltak i de ulike gruppene, heter det i juryavgjørelsen.

Mange har dokumentert store forskjeller i tannhelse mellom enkelte innvandrergrupper og befolkningen for øvrig i Norge. I storbyer blir forskjellene svært synlige fordi innvandrere utgjør en til dels stor del av befolkningen og fordi de tenderer til å bo relativt konsentrert. Dermed slår ulikheter i barnas tannhelse ut i tannhelsestatistikken for de ulike bydelene. Det har vært gjort mange forsøk på å møte denne type utfordringer, men ingen kan måle seg med årets prisvinner hva angår omfang og dybde i prosjektet, skriver juryen. Og barna det er snakk om, blir tilbudt tannhelsekontroll ved seks-åtte måneders alder, og ved fylte ett og tre år.

Det er laget en prosjektplan som strekker seg frem til 2017. I 2019 skal prosjektet evalueres for målbare resultater i tannhelsen blant femåringer i de aktuelle bydelene. Informasjonsarbeidet er bredt anlagt med materiell på en rekke språk. Prosjektet benytter informasjonsfilm med tema som tannhelse, tannpuss og kosthold, og som vises på TV-skjermer på venteværelser på helsestasjoner og tannhelsekontor. Prosjektet benytter også Facebook til å spre oppdatert informasjon om prosjektet og om god og relevant kunnskap om oral helse og kosthold. Til og med skuespill er anvendt som formidlingsmetode i prosjektet.

Prosjektet er godt organisert og politisk forankret i bindende vedtak i bystyret i Oslo. Prosjektet produserer også betydelig grunnlagsdata for forskning innen samfunnsodontologi, og ledende forskningsmiljøer er med som rådgivere i prosjektet. Prosjektet har allerede stor overføringsverdi til andre byer med tilsvarende utfordringer, og enda mer etter at prosjektet er evaluert i 2019.