På nett

Dårlig personvern

To tredeler av alle apper ber om tilgang til personopplysninger, men informerer ikke om hva opplysningene skal brukes til og hvorfor. Det er et av funnene fra Datatilsynets appsveip i mai. De sier videre at brukerne godtar for mye, og må bli mer kritiske til appers tilgang til opplysninger.

Et sveip er en rask, systematisk sjekk som gir oversikt over en situasjon eller et område. De to siste årene har Global Privacy Enforcement Network, en sammenslutning av personvernmyndigheter over hele verden, organisert et årlig personvernsveip. I år var det appenes tur. Datatilsynet deltok i sveipet sammen med 25 andre land. 72 apper ble sjekket, og 45 prosent ber om tilgang til informasjon vi ikke forstår hvorfor de trenger. Kun 38 prosent lenker til en personvernerklæring fra appbutikken eller har en slik på sine nettside.

Datatilsynets råd: Vær kritisk til hvilke apper du installerer og oppdater dem med jevne mellomrom for å unngå sikkerhetshull.

Sjalu katter og sinte hunder

Norske kjæledyr er verst i Europa når det gjelder å ødelegge smarttelefoner og nettbrett. I løpet av de siste fem årene har de ødelagt digitalt utstyr for 250 millioner kroner. Dette viser en undersøkelse forsikringsselskapet SquareTrade har gjort av 16 000 hunde- og katteeiere i Europa. Det vanligste skadene var dytting fra bord, tygging, hopping og tramping - mens eieren var i rommet.