Nordens mest avanserte

F15-06-074.eps

Foto: Nils Roar Gjerdet

Ved Institutt for klinisk odontologi i Bergen er det tatt i bruk det mest avanserte utstyret som finnes innen trening og simulering av tannpreparering. Nå har studentene begynt å bruke simulatorer med virtuelle instrumenter og tenner.

Simuleringssystemet Simodont fra firmaet Moog gir fingerfølelse når man preparerer i de virtuelle tennene. Man kan kjenne om boret er i dentin, emalje eller pulpa, for den sakens skyld! Det finnes ikke noen fysisk tann eller instrument. De ulike tennene, ulike bortyper, ekskavatorer, sonder og speil er virtuelle. Det eneste fysiske er skaftene for instrumenter og speil der den taktile tilbakemeldingen skjer.

Noen få andre odontologiske læresteder i Europa bruker systemet, spesielt har ACTA i Nederland vært aktive i utviklingen.

Erfaringen så langt er at studentene lærer raskt å bruke systemet og at det har har meget god læringseffekt. Simulatortreningen er nå integrert i studieplanen for ferdighetskurset i kariologi og protetikk i Bergen. Andre fag, for eksempel endodonti, vil komme senere. Per i dag er det fire simulatorer, men planen er å anskaffe flere slik at en enda større del av den basale ferdighetstreningen kan gjøre på simulatorene. Lærerne er de samme som på klinikkene, og sammen med nesten samme klinisk utstyr gir det gode muligheter for en glatt og sikker overgang til pasientbehandling.

På bildet styrer seksjonsovertannlege Torgils Lægreid det hele. På skjermen i forgrunnen kan aktiviteten på de nye simulatorene overvåkes.