Nok en gang fra et odontologisk forskningsmiljø i Norge

Sterk internasjonal prestasjon

F15-06-051.eps

Forskerne i «Crosstalk»-prosjektet tilknyttet Forskergruppen Biofilm og signalering på Institutt for oral biologi (IOB) ved Universitetet i Oslo. Fra venstre: Kjersti Sturød, Roger Junges, Fernanda C. Petersen, Heidi Aarø Åmdal, Gabriela Salvadori, Rabia Khan. Foto: Per Gran, UiO

For andre året på rad har en forsker som tilhører Institutt for oral biologi (IOB) ved Universitetet i Oslo deltatt i finalen i Unilever Hatton competition.

Roger Junges deltok i finalen som ble arrangert i Boston, Massachusetts under årsmøtet i The International Association for Dental Research (IADR). Man kan uten sammenlikning beskrive finalen på Unilever Hatton competition som en olympisk finale i forskning innen odontologi.

Roger Junges deltok i finalen i den hardeste kategorien, det vil si innen Senior Basic Sciences Research. I denne gruppen konkurrerte han mot de 27 andre vinnerne av sine respektive Hatton Divisional Award konkurranser. Roger kvalifiserte seg til finalen i Boston ved å vinne den nordiske divisjonen i Dubrovnik i September 2014. I finalen rakk ikke presentasjonen opp til en førstepris. Imidlertid må det påpekes at slutt-rangeringen her er hårfin, fordi kvaliteten på fremføringene og arbeidsinnsatsen som ligger bak alle forskerresultatene som presenteres er imponerende høy.

Roger inngår i forskergruppen Biofilm og signalering på IOB, og arbeider innen forskningsprosjektet «Crosstalk», som er ledet av professor Fernanda Pedersen (bilde 2). Forskningen er rettet primært mot bakteriekommunikasjon og mikrobe-vert interaksjoner. I finalen i Boston presenterte han nye resultater under tittelen: «A New Pheromone in Streptococcus mitis Enhances Biofilm Formation». Dette arbeidet ble utført i samarbeid med forskere ved the Forsyth Institute i Cambridge, Massachusetts, USA.

F15-06-050.eps

Roger Junges, vinner av IADR Unilever Hatton Nordic Divisional Award i Dubrovnic, 2014 og finalist i Unilever Hatton competition i Boston 2015, i kategorien senior basic sciences research. Foto: Ingvild Midtervoll.

I biofilmer kommuniserer mikrober ved hjelp av signalstoffer, inkludert signalstoffer betegnet som feromoner. Feromoner stimulerer eller demper genetiske aktiviteter i ulike typer bakterieceller og gjør at disse raskt kan tilpasse seg selv, alternativt også ved å endre biofilmen etter eksempelvis endringer i miljøet utenfor biofilmen eller med økt resistens mot antimikrobielle substanser eller kjemikalier. Det nye forskningsfunnet som ble presentert i Boston var at et lite peptid i Streptococcus mitis, kalt small hydrophobic peptide (SHP), oppregulerer spesifikke gener som programmerer for proteiner som fremmer biofilmdannelsen. For mange høres kanskje ikke dette så voldsomt spennende ut. Imidlertid, den virkelige grensesprengende oppdagelsen var ikke omtalt i abstractet i møteprogrammet (1), fordi denne oppdagelsen ble gjort etter tidsfristen for innsending til IADR. Det nye og oppsiktsvekkende er at det nyoppdagete feromon-signalsystemet i S. mitis har mange fellestrekk med signalsystemet i biofilmer dannet av S. pneumoniae. Denne likheten representerer et nytt funn om patoetiologi eller patogenese som kan sette forskere i stand til å bedre forstå hvorfor pneumokokkinfeksjoner dreper mange tusen mennesker årlig over hele verden, og kanskje også til å utvikle en årsaksrettet behandling som er effektiv. Det blir derfor spennende å se hvilke nye funn «Crosstalk»-forskergruppen ved IOB i Oslo vil presentere i tiden fremover.

Som omtalt tidligere i NTFs Tidende vant Marit Høyberg Aure finalen i senior basic sciences research-kategorien i 2014 (2). Også Marit hadde sin forskningsbakgrunn fra IOB før hun reiste til The University of Rochester i New York for å forske videre der. Å stille med finalister to år på rad i IADR Unilever Hatton competition er en fantastisk prestasjon, og er en uttrykkelig annerkjennelse av vitenskapelig forskning på et meget høyt nivå utført ved Institutt for oral biologi (IOB) ved Universitetet i Oslo.

AsbjørnJokstad 

Chair, IADR Awards Review Committee

asbjorn.jokstad@uit.no

Referanser

  1. 2015 IADR General Session & Exhibition. Boston, Mass., USA, 11 - 14 mars 2015. URL: https://15iags.abstractcentral.com/planner.jsp

  2. Norsk basalforsker var best. Nor Tannlegeforen Tidende 2014; 124: 670 - 1. URL: http://www.tannlegetidende.no/i/2014/8/d2e2002