Endringer i sentral statsforvalting:

Nytt direktorat for e-helse

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett la Helse- og omsorgsdepartementet den 12.05.15 frem endringer i den sentrale statsforvaltningen. Departementet har, med bakgrunn i regjeringserklæringen, vurdert organiseringen av helseforvaltningen med tanke på fremtidens utfordringer i helse- og omsorgssektoren. Det er spesielt tatt hensyn til målet om å skape pasientsentrert helsetjeneste og en best mulig utnyttelse av fellesskapets ressurser og minske byråkrati.

En av endringene er at det etableres et Direktorat for e-helse. Direktoratet skal ha tett integrasjon med Helsedirektoratet og ha ansvar for styring, gjennomføring og forvaltning av nasjonale IKT-prosjekter. I dette ligger også ansvar for forvaltning og utvikling av lover, forskrifter og IKT-standarder.

Andre endringer:

- Statens autorisasjonskontor for helsepersonell flyttes inn i Helsedirektoratet.

- Statens strålevern blir en etat i Helsedirektoratet. Direktoratet får instruksjonsmyndighet, men ikke etter atomenergiloven.

- Det etableres et nytt Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten. Dette vil bestå av etater og enheter som driver klagesaksbehandling. Klageorganet plasseres i Bergen.

- Folkehelseinstituttets mandat utvides til kunnskapsproduksjon for folkehelse og helsetjeneste og blir dermed en tydeligere kunnskapsstøtteorganisasjon for Helsedirektoratet.

- Kunnskapssenteret for helsesektoren omstruktureres og flyttes delvis til Helsedirektoratet, delvis til Folkehelseinstituttet sammen med Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) og Vitenskapskomiteen for mattrygghet.

Kilde: Helsedirektoratet