På nett

Passordvett

Et passord skal være lett å huske for deg og vanskelig å gjette for andre. Det kan gjerne være en hel setning, med både ordmellomrom og spesialtegn, store bokstaver og tall. For eksempel kan en bruke en sangstrofe, slagord, sitat eller en annen kort setning, anbefaler Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) i sin veiledning om passordvett.

Forskjellige tjenester bør ha forskjellige passord, men en kan bruke varianter over samme setning på flere tjenester. Bruk gjerne en setning eller ord som du assosierer med tjenesten, men helst ikke selve navnet. Hvis du for eksempel trenger et passord for en nettbutikk for bøker, kan passordet være en setning knyttet til din yndlingsforfatter. Setningen bør ha mellomrom eller andre spesialtegn.

Eksempelet NorSIS bruker er: «Lisa g1kk til, face» for tilgang til Facebook, og «Lisa g1kk til, regn» som passord for et regnskapsystem.

Et passord som består av vanlige ord bør være så langt som mulig, med minimum 20 tegn. Hvis en har med ordmellomrom og andre spesialtegn kan det godt være kortere. Noen tjenester har regler for lengde og antall spesialtegn, men en kan allikevel bruke varianter av huskeregelen.

Om NorSIS: Norsk senter for informasjonssikring er et uavhengig organ som arbeider for et trygt internett. De har flere nyttige veiledere på sine sider, blant annet om spam, phishing og sikring av telefoner og nettbrett. NorSIS står også bak tjenesten slettmeg.no, som er en gratis rådgivnings- og veiledningstjenesten for de som føler seg krenket på nett.

For videre lesning, se https://norsis.no