Grenseløst Norden

F15-04-082.eps

Foto: YAY Micro

Rundt 70 000 nordiske statsborgere bor i ett nordisk land og jobber i et annet. Jo mer grenseløst Norden blir, desto raskere blir den økonomiske veksten i regionen. Den globale konkurransekraften blir sterkere, og det blir skapt stadig flere arbeidsplasser. Allerede nå er grensependlernes arbeidsinnsats i Norden en god forretning økonomisk: Den er verd cirka 5,6 milliarder euro per år, skriver Nordisk ministerråd i en pressemelding.

Norge er det landet som vinner aller mest økonomisk på grensependlingen. 60 prosent av alle grensependlere har en norsk arbeidsgiver. Grensependlerne gir den norske økonomien en årlig vekst på 33,6 milliarder NOK.

For å styrke og effektivisere jobben med å rive ned eksisterende grensehindre i Norden og forhindre at nye oppstår, nedsatte de nordiske statsministrene i 2014 et Grensehinderråd.

Rådets årsrapport gir detaljert informasjon om samtlige prioriterte grensehindre og arbeidet med dem. I den kan du blant annet lese mer om den norske fedrekvoten som mange grensependlende fedre må greie seg uten fordi det nyfødte barnets mor ikke har arbeidsplass i Norge eller om hvorfor det ikke lønner seg å bli alvorlig syk hvis man jobber i Norge og bor i Sverige eller Finland.

I 2014 arbeidet Grensehinderrådet med 29 konkrete saker som forhindrer fri bevegelighet i Norden. Alle beskrives i rådets første årsrapport. Av de 29 hindrene er tre blitt avklart i løpet av året, og fire andre er på god vei til å bli avklart i løpet av 2015.