Tilbakeblikk

1915

Felttandlægen

En for vor stand og for vort land overordentlig viktig sak er i disse dage under bearbeidelse av N.T.F.s bestyrelse. Det er spørsmaalet om tandlægernes stilling og virke i felten.

Som bekjendt stod der i dagspressen omkring 20de september 1914 en notis om en «frivillig komité», som under ledelse av tandlæge Olav Døvle vilde utarbeide en plan om tandlægernes specielle virksomhet i sanitetsvæsenet o.s.v. Tanken var god fra hr. Døvles side, men da den var grepet forkjert an, privat og uten samraad med tandlægestandens ledende organ, N.T.F.s styre, fandt den selvfølgelig ingen støtte.

Nu har imidlertid den nye formand i Den Norske Tandlægeforening, tandlæge E. G. Christiansen, tat energisk fat paa at faa indført en ny ordning.

Februar 1915, 3dje hefte

1965

Offentlig tannrøkt

Hovedstyret behandlet og sluttet seg til et utkast til mandat for den påtenkte felleskomité med Norges Trygdekasselag som sekretariatet etter oppdrag hadde utarbeidet.

Som svar på en anmodning fra Sosialdepartementet om NTFs uttalelse om retningslinjene for kjeveortopedisk behandling i folketannrøkta, vedtok hovedstyret å uttale overfor departementet at man sluttet seg til en uttalelse som man var kjent med at Norsk Kjeveortopedisk Forening ville komme med.

For hovedstyret forelå Sosialdepartementets svar av 5. februar 1965 på NTFs henvendelse av 30. juni 1964 med anmodning om en ny analyse av folketannrøkta som økonomisk bedrift. I svaret ble opplyst at takstene ville bli justert i 1965, men at departementet ikke anså det som noen presserende oppgave å foreta en analyse før folketannrøkta var utbygd i flere fylker. Hovedstyret besluttet å ta svaret til etterretning og eventuelt komme tilbake til saken overfor departementet på senere tidspunkt.

Referat fra hovedstyremøte 6. februar 1965

Mars 1965, hefte 3

2005

Snushaner undersøker snusvaner

Helene Læknes og Linh Bui er odontologistudenter ved Bergensfakultetet. De har tatt seg et år forskningsfri før fjerdeåret, for å kartlegge studentenes snusvaner.

De har stilt spørsmål om snusvaner og andre tobakksvaner og om holdninger til bruk av snus. De har også spurt om hvor mye de vet om snus og om hvor skadelig de tror det er å bruke snus i forhold til annen tobakk. De har møtt opp personlig på forelesninger og delt ut skjemaene der, og ventet til de var ferdige med å fylle dem ut. På den måten har de fått tilbake de fleste av skjemaene - til sammen rundt 850.

Så skal de i gang med en klinisk undersøkelse der de skal se om det er noen forandringer i slimhinnen hos dem som snuser.

Mars 2005, nr. 4