§§§Spør advokaten

NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som kan sendes til redaksjonen.

Feriefastsettelse

Klinikken der jeg er ansatt skal i år være åpen hele sommeren og jeg har fått beskjed om at jeg kan avvikle tre uker sammenhengende ferie i juni. Det passer meg mildt sagt dårlig, jeg er vant til å ha ferie i juli og ønsker å fortsette med det. Jeg lurer også på hvordan man regner hvor mye man får utbetalt i feriepenger.

Svar: Mange tannklinikker, både offentlig og privat, holder helt stengt en viss periode om sommeren. Da avvikler samtlige ansatte sin hovedferie og dette faller forhåpentlig sammen med den tiden på året da det er mindre etterspørsel etter tannhelsetjenester fra både barn, ungdom og voksne.

Andre beslutter at klinikken skal være åpen hele sommeren, for eksempel når klinikken har en viss størrelse eller fordi ingen andre klinikker i området har sommeråpent. Som et resultat av dette vil de ansattes ferie måtte fordele seg utover sommeren. Det er arbeidsgiver som bestemmer når de ansatte kan ta ut ferie, men arbeidsgiver er pliktig til å drøfte fastsettelsen av ferie, og oppsetting av ferielister, med sine ansatte i god tid før ferien. De ansatte skal ha beskjed om tidspunktet for ferie senest to måneder før feriestart. Ansatte som krever det har imidlertid alltid krav på å få tre ukers sammenhengende ferie i hovedferieperioden som er mellom 1. juni - 30. september dersom de ønsker det.

Tidende har tidligere år trykket flere artikler om feriefritid, feriefastsettelse og feriepenger og disse vil kunne gi deg mer utfyllende svar på dine spørsmål. Ved å skrive feriefritid eller feriepenger i søkefeltet på tannlegetidende.no finner du disse, det dreier seg eksempelvis om artikler i Tidende 2013/5, 2008/15 og. 2006/6.