IDS, Køln 2015:

Verdens største

International Dental Show (IDS) er verdens største og viktigste dentalmesse. IDS arrangeres i Køln i mars hvert annet år, den varer i fem dager, og i år var det nesten 140 000 besøkende. Messen dekker et areal tilsvarende 20 fotballbaner og hele 2 200 utstillere fra mer enn 50 land deltar.

F15-04-042.eps

En todagers vandring mellom en uendelighet av stands gir ingen mulighet til å se på alt, men byr på mange inntrykk og mange informative og hyggelige samtaler med utstillere.

IDS er en fantastisk møteplass med god atmosfære og masse spennende å se og oppleve. Live-demonstrasjonene står i kø og underveis rundt på messen serveres lettere mat og drikke hos svært mange av utstillerne.

Utstillingen i år viste en rekke nye produkter, og innovasjon er åpenbart prioritert. Men i tillegg vises videreutvikling og forbedringer av en lang rekke kjente og mindre kjente produkter. Her finnes absolutt alt.

Hvis man skal snakke om trender er det tre hovedområder som peker seg ut: Implantologi med en ufattelig mengde systemer og hjelpemidler, radiologi og røntgenutstyr med muligheter man for få år siden bare kunne drømme om og levert til priser som er akseptable - og sist men ikke minst digitale nettverk på klinikken der «alt henger sammen med alt». Kompatibilitet blir et nøkkelord her, og selv om mye fra mange produsenter nå er kompatibelt, tviholder fortsatt enkelte produsenter på «sine» systemer.

F15-04-024.eps

Planmeca hadde en stor og i øyenfallende stand og viste sin flotte produktbredde. Blant annet ble 3D-røntgen vist frem og demonstrert. Planmeca leverer intet mindre enn fem CBCT-modeller og har også interessante CAD/CAM-løsninger. Standen var stor, åpen og innbydende.

F15-04-025.eps

Chiromega fra Slovakia viste frem sine velutstyrte, flotte uniter. Mange fine detaljer som for eksempel integrert apex-locator og integrert implantologisett. Elegant og funksjonelt.

F15-04-026.eps

LMDental, som er en del av Planmeca-gruppen, viste frem sitt eventyrlige utvalg av håndinstrumenter. Instrumentene har en svært gripevennlig utforming og skaftene er silikonkledd, noe som gjør dem usedvanlig gode å håndtere. Disse er nok noe av det beste i dette segmentet.

F15-04-027.eps

Decus dekorasjonsartikler viste sitt spennende og morsomme utvalg av informativ dekorasjon til klinikken - enten til venterommet eller til selve klinikken. Dette er svært detaljrike modeller eller bilder med et vell av flotte detaljer.

F15-04-028.eps

Ikke alle røntgenapparater ser ut som røntgenapparater og italienske Villa Radiologi System viste frem utstyr med svært barnevennlig utforming. Dette er morsomt for de minste. Selskapet leverer for øvrig et komplett utvalg av røntgenutstyr med høy kvalitet og god brukervennlighet.

F15-04-029.eps

Italienske MGF viste sitt store utvalg av dentale kompressorer og sug. Gode tekniske data og til dels svært stillegående maskiner som burde være interessante.(bilde 3478)

F15-04-030.eps

NSK (Japan)viste frem Dentalone, et elegant utvalg av små mobile enheter laget for å kunne utføre tannbehandling utenfor selve klinikken. Hjemmesykepleien, sykehus og nødhjelp blir nevnt som aktuelle arenaer. Relativt små og lette og faktisk brukervennlige. Dette er fine produkter som absolutt burde finnes i den offentlige tannpleien i Norge.

F15-04-031.eps

Tyske UFSK international viste frem sitt store utvalg av utstyr til den mer proffe delen av kirurgien. Produktene er spesialiserte og av svært høy kvalitet. UFSK leverer absolutt alt av kirurgiske bord og stoler og med tilleggsutstyr av alle slag. Dette er leverandøren våre oralkirurger burde se litt nærmere på.

F15-04-032.eps

Franske Zenium viste et flott utvalg av så vel klinikkbelysning som operasjonslamper. Belysningen var selvsagt LED-basert og designen meget bra. Klinikkbelysningen kunne reguleres til anti-polymerisasjonsmodus - en fin detalj. Operasjonslampene gav skyggefritt arbeidsfelt og hadde innbygget kamera av meget god kvalitet.

F15-04-033.eps

Italienske Castellini har i mange år levert gode uniter der utvalget av operasjonslamper, fotkontroller og alt mulig tilleggsutstyr er stort. Her kan man nærmest skreddersy sin arbeidsplass og designen er lekker.

F15-04-034.eps

Tyske DKL viste frem en annerledes kolleksjon av uniter og tilleggsutstyr. Høyglans-polert stål på alle overflater gir et helt annet utseende enn vi er vant til, men unitene fremstår som meget lekre og minimalistiske. Rent hygienisk er disse unitene en vinner. (bilde 3488)

F15-04-035.eps

Ungarske Savaria-Dent er leverandør av ortodontiske materialer og instrumenter og på IDS viste de frem en del av sitt store utvalg.

F15-04-036.eps

Anthos (Italia) hadde som vanlig en innbydende og oversiktlig stand der de presenterte sine uniter. Dette er innbydende og lekre saker med alt tenkelig og utenkelig tilgjengelig som opsjoner.

F15-04-043.eps

Dentsply viste x-smart-IQ. Et meget gjennomtenkt endosystem. Systemet ble demonstrert og for oss som besøkte IDS var det mulig å prøve systemet under meget kompetent veiledning. Det er alltid mange slike demonstrasjoner med mulighet til å prøve på denne messen, men Dentsplys informative stand var av de bedre.

F15-04-038.eps

Sessler ble vist frem av mange utstillere. Hager Werken viste frem en del av sitt store utvalg. Kavliteten er velkjent og disse sesslene byr på god og stabil sittekomfort for tannlegen.

F15-04-039.eps

Utvalget av fagbøker på mange språk var stort på IDS og Quintessence var som alltid til stede med et flott utvalg. Har fantes noe for enhver smak og interesse. For den som er på jakt etter noe spesielt i faglitteraturen finnes det her.

F15-04-040.eps

Soredex røntgen dekker hele spekteret innen avansert radiologi for tannleger. På standen viste de sine siste modeller og kvaliteten på det vi så på skjermene var imponerende god. Soredex er finsk og har klart å finne store markeder både i Tyskland og USA.

F15-04-041.eps

Også muligheter til å sette anestesi smertefritt ble vist på IDS. SleeperOne presenterte en elektronisk styrt injeksjon der man kun holder en penn som kanylen er festet til og hvor injeksjonen styres trådløst fra fotkontrollen. Det er fire progressive injeksjonshastigheter. Demonstrasjonene var overbevisende.

F15-04-037.eps

Espansione group (Italia) presenterte fotobiostimulering som behandling av bløtvev i munnhulen. Det ble hevdet at man ved dette spesielle lyset fra masken stimulerte mitrokondrial aktivitet og cellulær metabolisme og på den måten kunne få til bedre munnhygiene, bedre periodontale forhold og at lyset også hadde gunstig effekt postoperativt ved kirurgi.

F15-04-044.eps

Frasaco viste frem sitt omfattende modell- og demonstrasjonsutvalg. Masse flotte modeller av høy kvalitet. Mye fint til bruk i undervisning og mye nyttig til pasientinformasjon. (bilde3520)

F15-04-045.eps

Belgiske GC viste frem et nytt fyllingsmateriale - Equia Forte, en glassionomer-hybrid.Materialet hevdes å ha de beste egenskapene fra glassionomer og forbedret dem vesentlig ved endring av matrisen. Bruddstyrken skal være omtrent doblet.

F15-04-046.eps

Som alltid har bleking og blekemidler mye plass på IDS. Opalescence hadde en flott stand og interessen var stor.

F15-04-050.eps

Det ble også demonstrert klinikkbleking.

F15-04-047.eps

Colgate hadde en flott og i øyenfallende stand og presenterte alle sine produkter på en elegant måte. Det var god informasjon å få om produktene.

F15-04-048.eps

IDS har utstillere fra hele verden, og Foshan Jerry Medical fra China bød på et stort antall forskjellige herdelamper. Spesifikasjonene var absolutt akseptable, og her var prisene langt under det vi pleier å betale herdelamper.

F15-04-049.eps

Waterpik presenterte sitt velprøvde tannrengjøringssystem. Her snakker vi blant annet om el-børster og aproksimalt renhold med vannspyling. Dette er til hjemmebruk og produsenten viser til en lang rekke veldokumenterte tester med svært gode resultater.

F15-04-051.eps

Mini-Bright var en morsom liten italiensk nyhet. Her hadde man fått LED-lys også i treveissprøyten. Rart at ingen har funnet på det før? En nyhet mange sikkert vil kopiere.

F15-04-052.eps

Eurocompress (Italia) viste sitt store utvalg av kompressorer og sugemotorer. Meget stort utvalg, og en del av modellene hadde beskjedne ytre mål og svært lavt støynivå.

F15-04-053.eps

Tyske First Class bød på bleking på bare 20 minutter. En spesiell gel med ukjent innhold ble penslet på tennene og et spesielt LED-lys ble deretter brukt til å aktivere prosessen. Alt foregikk i grønne eggeskall-stoler.

F15-04-055.eps

Laser har vært i bruk i odontologien i mer enn 50 år og på IDS ble det presentert en lang rekke modeller fra forskjellige produsenter. Elexxion viste frem flere spennende utgaver og det er åpenbart at på riktige indikasjoner har laser sin berettigelse. Og indikasjonene er mange.

F15-04-056.eps

Slovakiske Diplomat viste frem lekre uniter som var velutstyrte og hadde gode ergonomiske kvaliteter.

F15-04-057.eps

BienAir viste frem sine flotte turbiner og mikromotorer. Turbinene er bortimot optimale med svært god torqe, god belysning og lavt lydnivå. Her er det snakk om høy kvalitet som gjør preparering så effektiv og skånsom som mulig.BienAir leverer også gode systemer for implantologi.

F15-04-060.eps

Eurodonda hadde en fargerik stand der de presenterte hansker, servietter, begre, munnbind etc, etc. Her fantes alt i alle farger og kvaliteten virket bra.

F15-04-058.eps

På IDS vistes også spennende ting for tanntekniske laboratorier. Et okularfritt mikroskop fra Vision engineering ble presentert og må være et flott hjelpemiddel når de optimale detaljene skal utføres og kontrolleres på laboratoriet.

F15-04-059.eps

Fargeuttak i protetikken kan by på problemer, men Vita har laget et måleinstrument som holdes helt inntil tannen og leser av farge i det området som berøres. En enkel test var overbevisende, og dette instrumentet bør få terningkast 6.

F15-04-061.eps

Sveitsiske OCC hadde som vanlig en lekker og informativ stand der de presenterte sitt svært brede utvalg av hjelpemidler til å opprettholde maksimalt god hygiene på klinikken. Produktene har vel dokumentert effekt, og OCC leverer absolutt alt vi trenger på dette feltet. OCC setter sin ære i å være best på hele spekteret av produkter som er nødvendige på tannklinikken.

F15-04-062.eps

Fra Bulgaria kom en morsom unit for dem som behandler barn. Anvitas barnestol var noe for seg selv, men både unit og stol fremsto som svært brukervennlige. De hadde også andre modeller som var rettet mot barnetannpleie med morsom design.

F15-04-063.eps

Temp-Off ble presentert som «et tryllemiddel» for å fjerne zinkoksyd og midlertidige sementer fra provisorier og permanente arbeider. En rask vask med Temp-Off og vips var sementen borte. Demonstrasjonen var meget overbevisende, så her er et produkt vi alle bør kunne ha glede av.

F15-04-064.eps

Et lite polsk firma, Dental-S, hadde satset på å skreddersy sessler for tannleger. Absolutt alt ble individuelt tilpasset og aldri har muligheten til å finne «verdens beste sessel» vært bedre. Dette var sessler av meget god kvalitet og for oss som tilbringer så mye tid på en sessel, burde dette være et interessant produkt.

F15-04-065.eps

Selvsagt var også flotte klinikkinnredninger å finne på IDS. Her representert ved henholdsvis Mayer og Mann. Her snakker vi om eksklusive saker som koster, men er verd det.

F15-04-067.eps

EMS hadde en stor stand i blått lys for anledningen for å vise frem Air-Flow. Her var det mulig å få prøve utstyret og interessen var stor.

F15-04-068.eps

Også bor og andre småinstrumenter ble vist frem på IDS og Horico hadde en godt bemannet stand der de viste sitt store utvalg.

F15-04-069.eps

Komplette systemer for optimal endo-behandling ble det vist mange av på IDS. XP-endo ble overbevisende demonstrert og under kyndig veiledning fikk man prøve utstyret. Denne standen var representativ for alle de produsentene som virkelig la det til trette for interesserte tannleger. Demonstrasjonene gikk kontinuerlig og interessen var upåklagelig.

F15-04-070.eps

Skannere dukket opp overalt på IDS. 3shape er et godt eksempel på en god og populær skanner som raskt er blitt vesentlig bedre. Den kan kobles til mange uniter og har blitt mindre og slankere i den delen vi holder intraoralt. Skannere skjer det mye med nå, og vi er svært nær at dette blir enkelt for alle.Tiden er nok etter hvert moden for at en skanner bør finnes på enhver klinikk som driver med protetikk.

F15-04-085.eps

W&H viste også frem mye flott og nyttig utstyr til blant annet implantologi og kirurgi. I tillegg presenterte W&H mikromotorer og turbiner i vesentlig mindre størrelse og vekt enn det vi vanligvis finner. Det betyr rett og slett bedre tilgjengelighet på trange steder. Og når fiberlyset kommer fra fem punkter på turbinhodet snakker vi om turbiner som bør interessere noen hver.

F15-04-054.eps

IDS 2015 var en fantastisk opplevelse. Dette er en godtebutikk for tannleger, og IDS forteller selvsagt mye om hva som kommer, og om trendene. Messen holdes annet hvert år, og i 2017 finner den sted 21. til 25 mars.

KjetilReppen 

Tekst og foto