Moser får Peer Gynt

Forskerparet May-Britt og Edvard Moser er internasjonalt anerkjent både for fremragende forskning og for å være hyggelige mennesker og gode rollemodeller, heter det i en NTB-melding om tildelingen av Peer Gynt-prisen.

Det nobelpris-vinnende ekteparet May-Britt og Edvard Moser er kåret til Årets Peer Gynt 2015.

- Vi er glade for å bli sett på som gode ambassadører for Norge, sier paret.

Det er stortingsrepresentantene som har stemt fram vinnerne.

Ekteparet Moser mottok i fjor nobelprisen i medisin for sin forskning på gitterceller, som er en viktig del av hjernens navigasjonssystem. Gjennom tre tiår har de to jobbet for å knekke hjernens koder, og begge arbeider som professorer ved NTNU i Trondheim. De delte prisen med John O'Keefe fra University College London.

Moser-paret sier det er ærefullt å få Peer Gynt-prisen.

- Og vi synes det passer ekstra godt, siden vi har like store drømmer og visjoner som Peer Gynt hadde. Men håper det er tydelig at vi er hakket mer jordnære og realistiske. Peer Gynt er et forbilde for det å tenke stort, og vitenskapen har en fantastisk metodikk for å kunne håndtere drømmer, nysgjerrighetstrang og utforskning på en fornuftig måte. Vi trenger både visjoner, lidenskap og fornuft for å utvikle samfunnet, sier de i en uttalelse.

De to har mottatt en rekke internasjonale priser og er valgt inn i flere vitenskapsselskaper. I fjor ble de en del av Foreign Associates of US National Academy of Sciences (NAS), som de yngste nordmenn noen gang.

Prisen deles ut av stortingsrepresentant Marit Arnstad (Sp) under Peer Gynt-stevnet ved Gålåvatnet i Gudbrandsdalen 7. august.