Ledelse på dagsorden - i både offentlig og privat tannhelsetjeneste

I dagens samfunn står tannlegen overfor stadig nye utfordringer. Pasienter har fått flere rettigheter, virksomheten reguleres av kompliserte regelverk, forskrifter og pålegg fra myndigheter, samtidig som kravet til faglig kvalitet økes. Hvordan er vi som tannleger forberedt på å takle disse utfordringene? Bør vi kunne noe mer ut over det å «bare være tannlege»?

Kartlegging

I disse dager har NTF sendt ut en elektronisk spørreundersøkelse som henvender seg til alle de yrkesaktive medlemmene. Formålet er å hente inn opplysninger som vil gi en god kartlegging av både offentlige og private virksomheter med tanke på utfordringene alle tannleger i Norge møter. Undersøkelsen vil gi signaler til myndighetene om at vi som stand, setter ledelse på dagsorden.

Forventninger og mål

Tannleger utøver ledelse i større eller mindre grad daglig. Noen tannleger er ledere for én tannhelsesekretær, mens andre er leder for flere titalls mennesker.

Innen offentlig tannhelsetjeneste finnes det opplysninger om organisering og ansvarsfordeling. Dette er imidlertid ikke satt i system, sett fra tannlegenes side. Det foreligger få tall og data om privat tannhelsetjeneste. Derfor vil det være av betydning å innhente materiale fra denne grenen av tannhelsetjenesten. Er det mye som skiller offentlige fra private ledere?

Det blir også spennende å se hvordan tannlegene ser på seg selv som samarbeidspartnere og hvordan samhandlingen er med andre mennesker og andre yrkesgrupper. Studien kan bli et verktøy for tannlegeforeningens virksomhet innen organisasjonsarbeid, rådgivning og kurs- og etterutdanning. Den vil dessuten gi informasjon om fordeling av ledere i forhold til alder, kjønn, geografisk fordeling og utdanning.

Pilot

Forut for denne spørreundersøkelsen ligger det et stort forarbeid som har engasjert både hovedstyret og sekretariatet i NTF. Det ble først foretatt en pilotundersøkelse der et utvalg ledere ble intervjuet på telefon. Denne gangen sendes målrettede spørsmål med e-post til alle yrkesaktive tannleger som er medlem av NTF.

Bakgrunn og samarbeid

Studien er et prosjekt innen masterstudiet i Organisasjon og ledelse ved Høgskolen i Østfold. Undertegnede er deltidsstudent der, men er til daglig privatpraktiserende tannlege og medeier i en tannklinikk i Halden. NTF har sett at man kan ha gjensidig nytte av et samarbeid om dette temaet og har derfor vært behjelpelig med spørreundersøkelsen. Prosjektet avsluttes i juni i år. Seksjon for samfunnsodontologi ved Det odontologiske fakultet i Oslo har vist interesse for studien og ser et potensiale for videre samarbeid.

Ta deg tid til å svare

Du trenger ikke sette av lang tid til å svare på spørsmålene. Har du ti minutter mellom et par pasienter, så utnytt dem til å besvare denne spørreundersøkelsen som du har fått tilsendt via e-post fra NTF. Spørsmålene er ukompliserte, og du behøver hverken slå opp i regnskapet eller se i timeboken for å finne tall eller opplysninger. Alle som svarer er sikret anonymitet.

Det er viktig at alle bidrar til en god svarprosent, slik at studien kan vektlegges med tyngde i faglige sammenhenger.

Kanskje du selv får noen nye tanker og økt bevisstgjøring ved å respondere?

Fristen for å svare går ut om få dager, men du har fremdeles mulighet til å svare frem til fredag 20. mars kl. 15.00.

Dersom du har spørsmål til studien, ta kontakt med

Tannlege Ellen Cathrine Mork-Knutsen,

ellen.cath@morkknutsen.com

tlf. 69 21 10 60

Ellen CathrineMork-Knutsen