§§§Spør advokaten

NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som kan sendes til redaksjonen.

Tillegg for betaling med kredittkort?

Vi bruker i dag en kortterminal som tar både visa og kredittkort. Vi lurer på om man har lov til å ta et tillegg når pasienter betaler med kredittkort?

Svar: Tidligere kunne kortselskapene nekte brukerstedene å ta gebyr fra kunder som ønsket å betale med kredittkort. I samsvar med EUs betalingsdirektiv fra 2007 ble det innført en ny bestemmelse i finansavtaleloven § 39 b første ledd i 2009, som sikrer at kortselskapene ikke lenger kan nekte brukerstedene å kreve gebyr fra betaleren eller å gi prisavslag for å bruke et bestemt betalingskort.

Det følger videre av § 39 b første ledd at det kan kreves gebyr fra kunder som betaler med kredittkort, men det må opplyses om gebyret før betalingstransaksjonen iverksettes. Det følger av lovens forarbeider at opplysningene må gis på en slik måte at betaleren i praksis gis mulighet til å vurdere opplysningene før betalingen skal skje.

I tillegg må gebyret for bruk av kredittkort ikke overstige betalingsmottakerens faktiske kostnader ved bruk av betalingsinstrumentet.

Det kan altså kreves gebyr for bruk av kredittkort, men pasientene må opplyses om det på forhånd. Hvor stort gebyret kan være avhenger av deres faktiske kostnader til kortselskapet.