Kommentarer til artikkel av Jostein Grytten, Irene Skau, Andreas Dobloug og Pål Barkvoll:

SSBs framskrivinger av arbeidsmarkedet for tannleger

Grytten med flere har i sin kommentarartikkel en god og kritisk drøfting av forutsetningene bak Statistisk sentralbyrås (SSB) framskrivinger av etterspørselen etter tannleger publisert i Rapporter 14/2012. Som påpekt i tidligere kommentarer, har SSB ingen faglig kompetanse til å vurdere framtidig utvikling i tannhelsen til befolkningen. Vi kan derfor ikke bestride vurderingen om at forbedringen i tannhelsen mer enn oppveier en vridning i befolkningssammensetningen i retning av en større andel eldre og innvandrere med mulig dårligere tannhelse enn resten av befolkningen. Dette kan tilsi at etterspørselen etter tannhelsetjenester per innbygger avtar, og omtrent motvirker effekten av økende befolkning.

På den andre siden mener Grytten med flere at tendensen til at tannpleiere i stadig større omfang overtar oppgaver fra tannlegene, kan være i ferd med å bli uttømt. En fortsatt oppgaveglidning de nærmeste årene var innarbeidet som et av alternativene i Rapporter 14/2012. Med denne forutsetningen viste framskrivingene fra 2012 nedgang i etterspørselen etter tannleger fram til 2016.

I alt mener Grytten med flere at etterspørselen etter tannleger vil holde seg noenlunde uendret framover. Dette er konsistent med en videreføring av dagens utdanningskapasitet på rundt 150 per år, pluss 40 utdannet i utlandet. Utdanningsforutsetningene innebærer at tallet på nyutdannede tilsvarer tallet på de som går av med pensjon slik at tilbudet også holder seg konstant.

Usikkerheten om de ulike faktorene som påvirker etterspørselen etter tannleger er framhevet både i Rapporter 14/2012 og i kommentarer til tidligere leserinnlegg. Formuleringen i både innledningen og konklusjonen til Grytten med flere om at «SSB foreslår å øke nettotilgangen på tannleger med 1 500 årsverk fram til 2035», er derfor misvisende. Det er riktig at det med forutsetningene i SSBs referansealternativ er beregnet et underskudd på tannleger på 1 500 årsverk i 2035. Utformingen av forutsetningene i dette alternativet er imidlertid innarbeidet som standard for alle gruppene av helse- og sosialpersonell som inngår i rapporten. Vi har understreket at disse standardforutsetningene ikke nødvendigvis er de mest relevante for tannlegene. Artikkelen til Grytten med flere gir et bedre grunnlag for framskrivingene.

Nils MartinStølen 

Statistisk sentralbyrå

nils.martin.stolen@ssb.no