Tilbakeblikk

1915

Den norske Tandlægeforening og ulovligheten

Tidendes redaktør J. E. Gythfeldt har en kommentar til en artikkel med denne overskriften, ført i pennen av O. N. Krøtø. Bakgrunnen er en ekstraordinær generalforsamling som ble avholdt for å stemme over om redaktøren skulle avsettes:

«Artikkelen indeholder selvfølgelig meget av interesse og meget som vi har godt av at lægge os på hjerte, skrevet som den er av en saa fremskudt foreningsmand som kollega Krøtø.

Valg paa ny bestyrelse, som forfatteren finner ulovlig, er imidlertid en sekundær foreteelse. Det primære er den ekstraordinære generalforsamlings sammenkaldelse paa det program enten at avsætte en av den ordinære generalforsamling valgt funktionær eller at motta bestyrelsens demission.

Gaar man med paa at delta i en generalforsamling med dette program, saa har man selvfølgelig ogsaa bundet sig til de konsekvenser som avviklingen av programmet fører med sig. Og disse konsekvenser er valg enten av ny redaktør eller av ny bestyrelse.»

Januar 1915, 2det hefte

1965

Innsamling av odontologisk historisk materiale

I forbindelse med artikkelen «Bygdesmeden som tanntrekker» i Tidendes oktoberhefte, vil Institutt for folkeminnevitenskap gjerne få samlet opplysninger om tanntrekkere og amatørtannleger (smeder, barberere og andre), da det må antas at historier om slike ennå lever på folkemunne mange steder. Det vil være av stor betydning om tannlegene over hele landet vil hjelpe til med å skaffe slike opplysninger og sende dem til

Institutt for folkeminnevitenskap, boks 1014, Blindern.

Tanntrekkerens navn og oppholdssted, fødselsår, og eventuelt dødsår, deres yrke og hva slags redskap de brukte til ekstraksjonene, og opplysninger om hvor disse instrumenter nå befinner seg, bør tas med, dersom dette er mulig. Episoder og skildringer av ekstraksjonene, gjerne utsagn av øyenvitner eller pasienter, og i det hele tatt alt om tanntrekkerens liv og virksomhet - og gamle folkelige eller magiske kurer og råd mot tannverk og tannsykdommer - er av interesse. Institutt for folkeminnevitenskap, Olav Bø

Januar 1965, hefte 1

2005

Slutt på la dolce vita på Hedmarken

På Hamar sitter en fylkestannlege med ambisjon om å halvere sukkerforbruket i fylket - og gjøre tannlegen overflødig? Han har mottatt Zendium-prisen for folkehelsearbeid og sender brev til Coop når de har brus på tilbud. Han går Dagfinn Høybråten en høy gang, og det liker Ola Johan Basmo å høre, mens tannpleier Arnhild Sunde Seim bringer ham ned på jorden.

- Vi er mange som jobber sammen om flere ting på en gang innen folkehelsearbeidet her i Hedmark, og flere er med oss i kampen mot sukker, fordi det også handler om andre helsespørsmål, sier de.

Februar 2005, nr. 2