Tannbehandling i utlandet 2014

I 2014 behandlet HELFO utland 945 søknader om refusjon etter folketrygdlovens § 5 - 24A om refusjon for tannbehandling i andre EØS-land. Av disse ble 674 søknader innvilget eller delvis innvilget.

Det totale refusjonsbeløp for tannbehandling dette året var tett i underkant av 10 millioner kroner.

De viktigste landene for denne behandlingsformen er:

- Ungarn, refusjonsbeløp ca. 5,9 mill. norske kroner

- Sverige, refusjonsbeløp ca.1,2 mill. norske kroner

- Spania, refusjonsbeløp ca. 0,9 mill. norske kroner

Saksinngangen totalt har økt med ca. 17 % fra 2013 til 2014. De samlede utbetalingene har på sin side økt med ca. 24 %, noe som understreker tendensen vi har hatt de siste årene, ved at totalkostnadene øker sterkere enn antallet behandlinger. Dette skyldes i hovedsak at gjennomsnittskostnaden per behandling for både tannbehandling og fysioterapi har økt, og at tannbehandling utgjør en økende andel av sakene. Tannbehandling er den overlegent mest kostbare, med en gjennomsnittskostnad på ca. 15 000 norske kroner per behandling. Til sammenlikning ligger fysioterapi, som har langt det største antallet behandlinger og utbetalinger, på ca. 3 900 kroner per behandling.

- Vi merker oss også at antallet avslag øker kraftig både absolutt og relativt. Antallet avslag er 49 % høyere i 2014 sammenliknet med 2013. I 2014 ble ca. 11 % av de behandlede sakene avslått, mens andelen i 2013 var i overkant av 7 %. Det ikke helt klart hva dette skyldes ut over eventuelt tilfeldige utslag fra år til år. Vi vet imidlertid at andelen avslag i tannsaker er relativt høyt. Når tannsakenes relative andel øker vil dette påvirke avslagsprosenten. Vi kan heller ikke se bort fra at samling av utlandsområdet, med større grad av ens praksis og et større kompetansemiljø, gjør utslag på antallet avslag, skriver Bernard Geicke, avdelingsdirektør HELFO utland, i en e-post til Tidende.