Barn rammes av artrose

F14-09-027.eps

Foto: YAY Micro

Artrose, eller slitasjegikt, forbindes gjerne med eldre mennesker. Ny forskning viser imidlertid oppsiktsvekkende høy forekomst av kjeveleddsartrose hos barn og unge, skriver www.odont.uio.no.

I Norge tar det ofte lang tid for barn og ungdom med ansiktssmerter og kjevefunksjonsproblem å få hjelp til diagnose og behandling.

Årsakene til sykdommen er sammensatt og delvis ukjent. Tidligere har man generelt trodd at artrose kom av økt belastning eller langvarig slitasje av et ledd. De siste 10 - 20 årene har studier imidlertid vist at sykdommen er mer kompleks, hvor flere av kroppens systemer er involvert i en betennelsesprosess.

- Jeg har sett røntgenbilder av kjeveledd til ungdom som ser ut som kjeveledd hos pasienter over 50 år, sier tannlege og doktorgradskandidat Anna-Karin Abrahamsson, som forsker på kjeveleddsartrose ved Det odontologiske fakultet i Oslo og har unge pasienter med ansiktssmerter og kjevefunksjonsforstyrrelser som spesialfelt.

- Muskulære smerter i ansiktet er vanligst, men nyere studier tyder på at forekomsten av sykdom i kjeveleddet (leddpatologi) er overraskende høy, utdyper Abrahamsson. Ofte opptrer muskulære smerter og leddpatologi samtidig. To relativt store røntgenstudier har konkludert med at mellom en fjerdedel og en tredjedel av ungdom med ansiktssmerter og-eller forstyrrelser i kjevefunksjonalitet har forandringer i kjevebenet som tilsvarer artrose.

Tallene er oppsiktsvekkende, mener Abrahamsson. - Innen medisinske kretser er det fortsatt relativt ukjent at barn og unge kan få en slik diagnose da dette er en sykdom som assosieres med voksne og eldre.

I kneledd har forskning også vist at artrose forekommer hos de unge. En ny amerikansk studie rapporterer om en høy forekomst av bruskskader hos overvektige ungdom og barn med knesmerter.

- Munnen og kjeven er en forutsetning for mange av våre primære behov, og om det oppstår problemer her, kan det både få fysiske, psykiske og sosiale konsekvenser. Jeg har møtt ungdom som har problemer med å spise, som har så vondt at de ikke kan konsentrere seg på skolen, som ikke kan kysse kjæresten sin, og som sier nei til å spise med venner for de ikke kan gape eller fordi kjeven lager så høye lyder, forteller Abrahamsson.

- Det er viktig at helsepersonell, enten det er tannleger eller leger, som skal behandle barn med ansiktssmerter er klar over at barn og unge kan rammes av artrose. Problemene må bli tatt på alvor slik at diagnose og behandling ikke forsinkes, sier Abrahamsson.

En rapport fra Helsedirektoratet i 2011 konkluder det med at tannlegers kompetanse om utredning og behandling av pasienter med ansiktssmerter og kjevefunksjonsforstyrrelser bør heves. Som en konsekvens av mangelfull kunnskap om sykdommen har Det odontologiske fakultet ved UiO økt omfanget av undervisningen innen området i den nye studieplanen for tannlegestudentene.