Alkohol på jobben?

Alkohol er en lovlig vare, men konsekvensene ved uheldig bruk kjenner vi til. Derfor har også myndighetene våre gjennom årene vedtatt ulike virkemidler som skal begrense skadevirkningene av forbruket.

Det samlede alkoholkonsumet i Norge har økt svært mye de siste 20 årene, mens det reduseres i Europa for øvrig. Helseministeren er bekymret, og har uttrykt ønske om redusert alkoholforbruk i jobbsammenheng. Vi bør kanskje også være bekymret?

Vi er alle innforstått med at vi ikke skal nyte alkohol eller andre rusmidler i tilknytning til jobben vår, jfr Helsepersonelloven §8 om pliktmessig avhold.

Men hva med å nyte alkohol i forbindelse med seminarer, kurs etc? Er det greit?

Faglige samlinger blir i all hovedsak arrangert innenfor det som ansees som normalarbeidstid. Er det greit å innta alkohol i «arbeidstiden» når vi ikke har pasientbehandling?

Ta for eksempel NTFs landsmøte med NorDental. Tre dager med forelesninger, pluss nyttig oppdatering på utstyrs- og materialfronten og mye mer.

De senere årene er det blitt stadig flere utstillere som serverer alkohol ved sine stands. I starten opplevdes nok dette som en hyggelig gest utpå ettermiddagen overfor deltakerne som besøkte utstillingen. Etter hvert har serveringen startet tidligere og tidligere på dagen. Varselsbjellene har begynt å ringe, og kommentarene er kommet både fra deltakere på landsmøtet og fra utstillere.

Er det etisk riktig å servere alkohol hele dagen når landsmøtet er et arrangement der det automatisk gis godkjente kurstimer i forhold til etterutdanning? Deltagelsen er ofte finansiert enten gjennom fradrag i regnskapet eller via arbeidsgiver. Er det forsvarlig å gjøre innkjøp for relativt store beløp, enten det er utstyr eller forbruksvarer, i lettere alkoholpåvirket tilstand? Er det konkurransevridning når enkelte firma ser seg råd til å lokke mulige kunder med øl eller vin, mens andre, gjerne små utstillere, ikke kan tilby tilsvarende «goder»?

Som vi skriver innledningsvis: Alkohol er en lovlig vare i Norge. Likevel er det på tide å tenke seg om og kanskje bør vi skille fag og alkoholservering. Vi vil ikke vifte med en lang pekefinger og være festbrems. Vi ønsker bare at det legges til rette for at tannhelsearbeidere som deltar på landsmøtet og NorDental skal få best mulig utbytte av både kurs og utstillinger. Og så er det fest etterpå.

KirstenHalonen 
Maria E.Alvenes 

NTFs råd for tannlegeetikk