Nytt marked - søvnapné

Sentrale personer i vårt fagmiljø har den siste tid diskutert om det er for mange tannleger på vei inn i det norske marked. Det er da gledelig å lese nytenkning/markedstenkning: «Tannleger bør få en enda viktigere plass i det forebyggende helsearbeidet. Det mener den norske tannlegeforeningen. Vi kan ta blodtrykk og måle blodsukker. Det gjøres faktisk allerede i en del andre land i dag. Her i Norge er det ikke aktuelt nå, men vi mener det hadde vært en god idé og at tannleger bør ha en viktigere plass i det forebyggende helsearbeidet, sier president i tannlegeforeningen, Camilla Hansen Steinum til P4 Nyhetene».

Høyt blodtrykk, diabetes, dagtretthet, mange og alvorlige trafikkulykker er ofte flere sider av samme sykdom: søvnapné. Allmenntannleger med tilstrekkelig kursing og med innkjøpt diagnostisk utstyr vil kunne bidra til mindre søvnapné og bedret folkehelse, færre døde og skadde i trafikkulykker og stor reduksjon i samfunnskostnader.

Medisinsk forskning og det medisinske miljø i Norge anerkjenner nå (omsider) effekten av skinnebehandling ved søvnapné. Og er det noe vi tannleger kan bedre enn andre klinikere er det avtrykk og skinner. I Sverige lages 15 000 skinner hvert år. En enkelt fabrikant av skinner (med leveranser globalt) vil i år produsere 40 000 skinner. I Norge er vi sinker. I Norge bør skinnebehandling bli mye mer utbredt. Tannleger må bidra mye mer.

Jeg skriver dette som privatperson, som medlem av NOSMED, men uten foreningsverv.

Skal det «bli fart» på skinnebehandling av søvnapné i Norge må dette markedet erkjennes. Kompetansen må utvikles. Og med flere tannleger på vei inn i markedet kan folkehelseinnsats fra tannlegers side bedre folks helse, bedre produktivitet, redusere antall trafikkulykker og i tillegg tjene tannlegestanden.

Jeg ber NTF ta tak i dette og henviser svært gjerne alle kollegaer og NTF til www.NOSMED.no

ØyvindSimonsen