Fremmer folkehelsen

LEDER-EllenBeate.eps

Internasjonalt samarbeid har ligget i mitt interessefelt, og nær hjertet mitt, siden studietiden. Hovedfag og feltarbeid i det sørlige Afrika førte til jobb i Utenriksdepartementet, og evalueringsoppdrag av norsk og internasjonal bistand til det vi kaller utviklingsland. FN-systemet var stadig under lupen.

Kan verden bringes noe sted på en hensiktsmessig måte når så mange ulike land med vidt forskjellig utgangspunkt skal enes om veien videre? Svaret er ja, slik jeg ser det. Ikke rungende. Men likevel: Fremfor at alle skal holde på med sitt, hver for seg, og aldri møtes og snakke sammen, er det bedre at vi treffes og gjør vårt beste for å bli enige om noe. Det er viktig at vi forteller hverandre hvordan det står til hjemme hos oss, og at vi blir enige om noe som har med retning å gjøre.

World Dental Federation (FDI) er tannlegenes FN. Det store flertallet av verdens nasjonale tannlegeorganisasjoner er med i dette fellesskapet, som har som mål å være odontologiens gjeldende, profesjonelle og uavhengige stemme i hele verden, og som videre har som mål å fremme optimal oral og generell helse for alle folk. Videre vil FDI fremme interessene til medlemsorganisasjonene, og deres medlemmer igjen. Og de vil utvikle og fremme tannlegekunsten samt vitenskapen og praksisen innen odontologi. Det er store ord, og noe å ha som rettesnor.

Det står veldig ulikt til, her og der. De fleste land i verden har store problemer, og mer enn sitt fulle hyre med å prøve å få bukt med noe som vi, med fare for å bli arrestert for noe; nesten bare møter hos deler av innvandrerbefolkningen. Jeg snakker om karies.

Eksemplene som viser at de fleste land i FDI-fellesskapet befinner seg langt fra den norske odontologiske virkeligheten er flere. Norge deler riktignok sin virkelighet med en god del andre, som ligner på oss. Vi er, som på så mange områder, i øvre sjikt - når det gjelder å ha alt på stell. Den andre ytterligheten har nesten ingenting under kontroll. 100 tannleger i en befolkning på over 20 millioner er ikke uvanlig, og sier sitt om situasjonen. Og så er det mange land som befinner seg midt imellom ytterlighetene. Vi finner alle avskygninger og varianter.

Og mange finner veien til de årlige FDI-konferansene, som blant annet er stedet der verdens tannhelseparlament samles, for å diskutere politikk og bli enige om retning i ulike spørsmål. Nå sist i New Delhi i september.

Norge stiller med to delegater i parlamentet. Det høres ikke mye ut. En av disse har imidlertid mer innflytelse enn de fleste andre i FDI. Sam Selikowitz er medlem og nestleder i vitenskapskomiteen siden 2012, og nylig gjenvalgt for tre nye år. Selikowitz har betydelig internasjonal erfaring. Han har lenge kjempet mot sukkergigantene i verden, og han har gjort seg bemerket ved stor arbeidsinnsats. Han har blant annet satt ikke-smittsomme sykdommer på dagsordenen i FDI, og deretter odontologiens navn på det samme punktet innen helse i FN-systemet i New York.

Norge har her en representant som ikke tenker på å fremme norske interesser nødvendigvis, men som heller tenker på hele verdens befolkning og på folkehelse i vid forstand. Det synes jeg er bra. Jeg var faktisk stolt over å si at jeg er norsk, da jeg var i India nå.

Det er veldig fint å ha gode folk til å representere seg. Det har norske tannleger, i FDI.

Ellen BeateDyvi