På nett

Smarttelefonenes nye helseapper

F14-09-064.eps

Både Apple, Google og Samsung kommer med apper hvor alle helseopplysninger, som f.eks. søvn, hjerterytme, oksygenverdier, kaloriforbruk, blodsukker, kolesterol kan samles på ett sted. Appen samler informasjon fra sensorer i klokker og armbånd.

Ekspertene er ikke i tvil. Denne typen helseapplikasjoner som vi kan bruke på vår egen mobil, kommer til å revolusjonere helsehverdagen vår:

Direktør i Teknologirådet, Tore Tennøe, sier til VG at helsevesenet gjør lurt i å forberede seg på den revolusjonen dette kommer til å utgjøre. For det er ikke lenger bare helsevesenet som styrer denne utviklingen, det er også oss pasienter og forbrukere, legger han til.

Forsker Per Hasvold ved Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST) er enig:

- Målinger som før var forbeholdt legekontorene vil nå bli mulig hjemme og til en billig penge. Smarttelefonen blir raskt den viktigste plattformen for direkte kontakt mellom helsetjenesten og borgerne, sier han til VG.

Mange helseapper er presise, og gir brukerne god informasjon. Konklusjonen er gjengitt i Journal of Internet Medical Research og studien friskmelder mange apper, etter at det har vært skrevet mye negativt om presisjonsnivået.

Frukt og grønt

Bama har lansert en app med norske oppskrifter for frukt og grønt. Oppskriftene er utarbeidet av superkokken Lise Finckenhagen, og over 100 familier har vært med og utarbeidet et smaksbarometer for hver rett.