Høyre kraftig tilbake

F14-08-013.eps

Foto: Akademikerne

Partimåling blant akademikere: Høyre går kraftig tilbake, mens Arbeiderpartiet (Ap) og Sosialistisk Venstreparti (SV) går klart frem.

Det viser den første målingen som er gjort siden fjorårets stortingsvalg blant velgere med høyere utdanning. Høyre hadde 23,5 prosent oppslutning blant akademikere i august 2014, det vil si en tilbakegang på 8,7 prosent, fra 32,2 i august 2013. I samme måling har Ap en oppslutning på 30,7 prosent i 2014 mot 26,4 i 2013, en fremgang på 4,3 prosent. SV går frem 4,5 prosent, fra 5,1 til 9,6.

InFact har gjennomført undersøkelsen for Akademikerne 5. og 6. august i år. 2 441 personer ble spurt om hva de ville stemme hvis det var stortingsvalg i morgen. Den samme undersøkelsen ble gjennomført i august 2013.

- Jeg tolker dette som at mine medlemmer begynner å bli utålmodige. Det er mye i regjerings-erklæringen vi er enige i, men lite er til nå omsatt i handling, sier leder Knut Aarbakke i Akademikerne.

Aarbakke peker på at Akademikerne har støttet regjeringen i behovet for å modernisere offentlig sektor, samt i å satse på helse, samferdsel, utdanning og forskning. Derfor har organisasjonen vært positive til mange av hovedsakene i Sundvoldplattformen.

- Regjeringen har brukt det første året på å planlegge. Derfor må regjeringen nå begynne å levere. Mine medlemmer er utålmodige, sier Aarbakke.

Han peker på at innholdet i langtidsplanen for forskning og høyere utdanning som er varslet i høst, og den nasjonale helse- og sykehusplanen som kommer neste år, vil bli svært viktig for hvordan regjeringen blir bedømt.

- Moderniseringen av offentlig sektor går også for sakte. Det er behov for store endringer i organisering, styring og ledelse i offentlig sektor. Dette inkluderer hovedtariffavtalene i staten og sykehussektoren. Jeg tror også streiken i skolen rammer skolepartiet Høyre, sier Aarbakke.