Rockeshow for milliardærene

Tannlege Knut Vindal (64) skrur opp volumet på sin elektriske gitar, og vrenger lyden, slik at det skal høres ut som legenden Jimi Hendrix. Vindal spiller solo så heftig, at den ene strengen ryker. Fullt trøkk og show!

F14-06-038.eps

Tannlege Knut Vindal i fint driv som rockemusiker.

Vi er på konsert med gruppa Ghost Gang i hjembygda til Knut Vindal i Oppdal. De spiller i en helikopterhangar for milliardærer fra Trondheim. Og for naboene i Oppdal. Vindal er frontfigur, han synger og er sologitaristen. Han spiller på en helt spesiell gitar, en Fender Stratocaster som han kjøpte i 1965, og han er iført et knall rødt tørkle som pannebånd, kanskje det også litt inspirert av hans gamle gitarhelt Jimi Hendrix.

Konserten begynte litt forsiktig, med en folkemusikklåt, «Det står ein friar uti gard'e», før rocken tok taket. Vindal underholdt publikum mellom låtene også. Han fortalte fra sin ungdomstid, før neste låt, om den gang Ghost Gang ble Møremestre i rock, det vil si den beste rockegruppa i Møre, selv om de kom fra Sør-Trøndelag, feil side av fylkesgrensa. Ghost Gang vant foran gruppa til Henning Sommerro. Og det har Vindal hatt mye moro av opp gjennom årene. Kanskje Vindal var et større talent enn Sommerro? Hvem vet? Sommerro satset på musikken og ble superkjent, spesielt med «Vårsøg», mens Vindal satset på tannlegeriet.

Gynger og synger

Publikum ser ut til å kose seg der de står foran scenen. Ghost Gang-fansen gynger og synger, noen danser litt, og alle gir skikkelig applaus mellom numrene.

Knut Vindal introduserer neste låt, Apache med Shadows, en gitarklassiker det også, riktignok nærmest motstykke til Hendrix, i og med at det er en rolig, klangfull gitarmelodi med rene toner, ispedd en god dose romklang.

- Apache er fra tida da det var flere tipier enn hytter i Røkkelia, sier Vindal. Han har det moro med å fortelle om den gang da han vokste opp i Oppdal, bygda hvor hyttebyggingen har vært enorm de siste 30 årene. Røkkelia er lia hvor Kjell Inge Røkke har sitt hyttepalass, rett ovenfor flyplassen som han har fått bygd ut for sine store privatfly. Og i Røkkelia er det blitt mange hytter opp gjennom årene. Da Vindal snakket om tipier, mente han unger og ungdom som sprang rundt i lia og lekte indianere i terrenget, lenge før hyttene ble satt opp.

Gammel Shadows-musikk, det liker publikum. Og snart lanserer Vindal en lynhurtig Quiz. Han slår akkorden som åpner Beatles-låten «Hard Days Night» og bråstopper.

- Hvilken sang er dette? Spør han. Og mange vet svaret. Dermed er Ghost Gang straks i gang med Beatles. Publikum får også høre Jimi Hendrix' avdempede låt Little Wing, før Knut Vindal tar helt av.

Avslutningslåten blir en blanding av Foxy Lady, Purple Haze, begge klassikere fra Jimi Hendrix. Nå jobber Vindal svært intenst med gitarsoloen. Fingrene flyr over gitarhalsen i høyt tempo på de lyseste strengene. Og han slår med høyrehånda ned på gitarhalsen for å få den rette effekten. Oj, der røk den ene strengen. Men Vindal fortsetter å spille en stund før det er slutt.

- Takk for oss, sier Vindal med høyre hånd høyt hevet i været og et bredt smil under det røde pannebåndet. Konserten er over.

Vi vil ha mer

- Vi vil ha mer, svarer publikum. Mange står og hopper mens de synger at de vil ha mer. Fansen får det de ber om. Vindal legger fra seg gitaren med ødelagt streng, finner fram en annen gitar, og dermed er Ghost Gang i gang igjen. Vindal og gjengen roer ned med tre fine Beatles-melodier, før de takker for denne gang. Og konserten gir gjenklang i fjellene. Fra scenen er det fantastisk utsikt mot storslåtte fjell med litt snø på toppene i sør, på begge sider av Drivdalen hvor E6 går mellom Trondheim og Oslo. Og under oss ligger åkrene og bondegårdene, litt til venstre skimtes Oppdal sentrum.

Rett foran scenen - ute på plassen til publikum - står det et helikopter. Det tilhører den pensjonerte skipsrederen Ole Bjørnevik som har arrangert konserten, sammen med naboene.

- Dette er afterski, forklarer Bjørnevik. Og det er et treffende navn, for rett ovenfor hytta ligger alpineldoradoet i Oppdal. Vindal var en av dem som bokstavelig talt fikk after ski i dag. Han kjørte på ski i mange timer før konserten, off piste, det vil si at han tar skitrekket til toppen av bakken og kjører fritt i terrenget, utenfor de preparerte bakkene. Han kjørte nærmest rett inn i helikopterhangaren og spilte i skiantrekket.

Bjørnevik forklarer at en av naboene kom med ideen om å få Ghost Gang til å spille. En god ide.

- Jeg holder after ski for å knytte kontakt med fastboende på Oppdal, sier Bjørnevik. Helikopterhangaren har han bygd vegg i vegg til hytta, slik at han kan gå tørrskodd fra hangaren og inn i hytta. Og hele palasset er plassert midt i et boligfelt!

Bjørnevik flyr helikopter fra Trondheim til Oppdal, i stedet for å kjøre bil. Helikopterturen tar en halv time, mot halvannen time langs bilveien. Og i hangaren hvor helikopteret pleier å være plassert, ble konserten holdt, der var det også servering av mat og drikke, alt sammen gratis. I hangaren var kjendisfaktoren skyhøy, med mange milliardærer på plass, blant dem kjøpmann Odd Reitan. Advokat Christian Wiig var også der. Kun Kjell Inge Røkke glimret med sitt fravær.

F14-06-039.eps

Vindal spiller i band, maler i atelier og er lidenskapelig alpinist, i tillegg til å være tannlege og lektor for utdanning av tannhelsesektretærer.

Fritidshuset

Etter konserten ble vi med Knut Vindal til hans fritidshus som ligger inntil riksveien et par kilometer lengre vest i Oppdal. Han er på ferie i hjembygda. Til daglig er Knut Vindal tannlege i Valentinlyst offentlige tannklinikk i Trondheim i halv stilling, i tillegg til at han er lektor og underviser ved linjen for tannhelsesekretærer i Trondheim. Denne ettermiddagen er all energi rettet mot musikken. Vi går inn i første etasje, til øvingsrommet hvor han har alt bandutstyr, nærmest som et studio.

Han forteller at han stortrives på scenen.

- Musikken holder jeg på med fordi det er moro, sier Vindal.

Når han spiller, ser han alltid på publikum, om de koser seg. Og gjør de det, er det topp. Slik var det denne dagen også. Topp. Det gir ham mye glede å holde konserter på denne måten. Det er første gang han spiller i helikopterhangar, vanligvis opptrer Ghost Gang på mer vanlige konsertsteder.

Ghost Gang spiller 60-talls musikk. 60-tallet var gullårene i moderne populærmusikk, mener han.

- Da kom ungdommene med noe nytt, noe eget, noe som ingen andre hadde hørt før.

Vindal er spesielt fan av Rolling Stones, Kinks, Beatles og Jimi Hendrix.

Den gang da, på 60-tallet, var disse gruppene opprørske og uglesette. Ungdom som likte musikken, og livsstilen ble sett ned på av de fleste, stikk i motsetning til i dag når milliardærene inviterer til fest med samme type musikk

- Ja, jeg husker da vi startet Ghost Gang i min ungdom. Mange av foreldrene til mine jevnaldrende jaga ungene vekk fra oss i Ghost Gang. Ungene deres måtte ikke bli påvirket av satans ormeyngel! sier Vindal og ler.

Vindal er selvlært. Han lyttet til Radio Luxembourg på 60-tallet, den gang det kun var en radiokanal, NRK, i Norge. Låtene han hørte, apet han etter på gitaren og så noterte han ned tekstene han trodde de sang. Ghost Gang holdt mange konserter. En gang spilte de for seks tusen personer i folkeparken på Løten som hadde den eneste folkeparken i Norge den gang.

Vindal er trønder og Trøndelags desidert mest kjente band fra denne tiden var Prudence med Åge Aleksandersen og Terje Tysland.

- Vi i Ghost Gang solgte vårt lydanlegg til Prudence, da jeg begynte å studere.

Gjengangere

Årene gikk. Ghost Gang - spøkelsesgjengen - kom igjen som et gjenferd, gang etter gang.

- Ja, vi har lagt opp mange ganger. Men nå er vi tilbake på scenen igjen. Vi spiller mange konserter under festivaler for 60-talls musikk. Og det skal vi fortsette med.

Knut Vindal var også grunnlegger av tannlegestudentbandet «Hæla i taket» som lever ennå. Originalbesetningen samles hvert år under navnet Norsk Odontologisk alpinrockeforening.

- Vi kjører alpinski om dagen, spiser en god middag og spiller hele natta i tre dager til ende.

Kunstmaling

På veggen i inngangen til fritidshuset på Oppdal henger det et stort maleri som Knut Vindal selv har malt - et av mange.

- Jeg er med i «Kostergruppen» i Trondheim hvor vi har et stort atelier sammen. Jeg maler figurativt, ikke naturalistisk, på grensen til det surrealistiske.

Kostergruppen har utstillinger flere ganger i året og selger bilder.

Malingen og musikken fører ham nærmest inn i en annen verden.

- Når jeg maler, kan jeg starte med en figur. Men motivet forandrer seg underveis, slik at det blir helt annerledes enn jeg så for meg da jeg startet. Å male er spennende. Når jeg maler, glemmer jeg tid og sted. En meditasjon. Det er kjempeartig å male, slik det også er å stå på scenen og holde konserter med Ghost Gang, sier Vindal.

Han gleder seg allerede til å male mer og til neste konsert.

HaraldVingelsgaard 

Tekst og foto: