Hviter ikke

F14-06-077.eps

Ill: Yay Micro.

Whitening-tannpastaer du får kjøpt i butikk i Norge inneholder små mengder slipemidler. Mengden er for liten til å ha noen blekende effekt av betydning for tennene, skriver forskning.no.

- Tannpastaene med såkalt whitening-effekt gir deg ikke hvitere tenner, forteller førsteamanuensis Vibeke Kjærheim, ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Oslo (UiO)- Dessverre finnes det ingen mirakelmidler i tannpastaen, kanskje bortsett fra fluor, og fluor finner du like mye av i alle tannpastaene.

- Alle som ikke har et spesielt problem, kan trygt kjøpe en helt enkel tannpasta. Kjøp gjerne den billigste, sier førsteamanuensis Vibeke Kjærheim.

Et enkelt råd: Velg den du liker best, eller den som koster minst.

Er du storbruker av kaffe, te, rødvin eller tobakk, kan slipemiddelet i whitening-tannpastaer fjerne noe av misfargingen du får på tennene.

Noen whitening-tannpastaer inneholder også optiske hvitemidler, av noen produsenter kalt 3D-effekt. Disse gjør ikke tennene hvitere, men de kan gi et optisk inntrykk av at tennene ser litt hvitere ut.

- Men effekten er marginal, sier Kjærheim.

Professor Anne Skaare ved UiO karakteriserer mye av innholdet i dagens tannpastaer som kosmetikk uten virkning.

- Skal tennene dine bli hvitere, må det kraftigere lut til enn den du finner i tannpastaene, bekrefter hun.

Da må du bruke hydrogenperoksid eller karbamidperoksid i høyere konsentrasjoner enn det som er tillatt å bruke i norske tannpastaer. For å få hvitere tenner, må du altså få utført tannbleking.

Når forskning.no henvender seg til Colgate for å høre hva de svarer på synspunktene til forskerne ved UiO, viser Colgate til at alle selskapets påstander gjennomgår en grundig evaluering for å sikre at de er riktige.

- I Norge markedsfører vi flere whitening-tannkremer som inneholder et spesielt rensende silica-basert slipesystem, som effektivt fjerner flekker på overflaten av tennene. Disse hvithetsfordelene er støttet av kliniske studier som følger globale standarder og strenge vitenskapelige metoder, skriver Ole-Marthin Hexeberg, markedssjef i Colgate Palmolive Norge.

- Våre kliniske studier er gjennomført av ledende eksperter og godkjent av flere vitenskapelige og akademiske institusjoner, legger han til

I utlandet kan du få kjøpt slipetannpastaer med mye slipemiddel. Bruker du slike over lang tid, kan du risikere å slipe bort så mye av emaljen at du får fram det gulaktige tannbenet (dentin) under emaljen. Over tid kan du altså ende opp med å få gulere tenner, ikke hvitere.

Professor Anne Skaare forstår godt at mange forbrukere synes det er vanskelig å velge tannpasta. Hun tror de aller fleste velger ut fra smak og behag.

For noen av oss kan det ha noe for seg å lete etter spesielle tannpastaer.

- Tannkremer mot ising i tennene kan ha en effekt.

- Tannkremer mot dårlig ånde som er tilsatt sink, kan også ha effekt.

- Tannkremer mot syreskader har en mulig, men usikker effekt.

Det vanligste munnproblemet folk sliter med er munnskold, også kalt after. Dette er smertefulle sår som oppstår i munnen.

Har du lett for å få munnskold, bør du velge en tannpasta uten såpestoffet SLS (natrium lauryl sulfat). Dette skummemiddelet finnes i nesten alle vanlige tannpastaer. Det gir deg følelsen av at tannpastaen rengjør bedre og er mer behagelig å ha i munnen.