Slutter før 27

F14-05-055.eps

Ill: Yay Micro.

Bare 17 prosent av dem som røyket av og til da de var 21 år, ble dagligrøykere innen de var 27 år. Over halvparten hadde sluttet helt, viser ny studie. Funnene tyder på at av og til-røyking oftest er en forbigående aktivitet

I Norge oppgir 11 prosent av befolkningen at de røyker av og til. Andelen dagligrøykere er mer enn halvert siden 1973, og ligger nå på 17 prosent.

Undersøkelser har vist at av og til-røyking har holdt seg stabilt på rundt 10 prosent i flere tiår, og ifølge internasjonale undersøkelser ligner av og til-røykerne, som vi best kjenner som festrøykerne, mer på ikke-røykerne enn på dagligrøykerne.

- Våre funn samsvarer med dette, sier forsker Elisabeth Kvaavik ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus).

Hun har ledet en studie, der nesten 1 000 nordmenn ble fulgt fra ungdomstid til ung voksen alder, som tyder på at av og til-røyking for unge voksne kan være en forbigående aktivitet. De fleste av-og-til-røykerne ble nemlig røykfrie før de var 27 år.

Gjennom flere spørreundersøkelser ble personene blant annet spurt om røykemønstre, nikotinavhengighet, skoleprestasjoner, og foreldre og venners røykevaner.

- Selv om av og til-røyking øker risikoen for flere sykdommer og tidlig død, er kunnskapen om av og til-røyking begrenset. Det er få studier som har fulgt av-og-til-røykere over lengre perioder, forteller Kvaavik.

Undersøkelsen viser at: 17 prosent av dem som var av og til-røykere ved 21 års alder svarte at de var blitt dagligrøykere innen de var 27 år. 26 prosent var fortsatt av og til-røykere. 57 prosent hadde sluttet helt å røyke.

- Studien viser at av og til-røyking er en forbigående aktivitet. I alle fall i fravær av tradisjonelle risikofaktorer for røyking. De fleste av og- til-røykere vender tilbake til røykfrihet, sier Kvaavik.

Kvaavik og kollegene undersøkte også om det var likheter mellom de forskjellige røykegruppene; ikke-røykere, av og til-røykere og dagligrøykere. Unge voksne av og til-røykere var ganske like ikke-røykere med hensyn til individuelle faktorer og familiefaktorer. Av og til-røykere var imidlertid klart forskjellige fra dagligrøykere på typiske risikofaktorer for røyking, slik som lav sosioøkonomisk status hos foreldre, røykende foreldre og egne skoleprestasjoner.

Selv om undersøkelsen ble avsluttet i 2005, tror Kvaavik funnene i den nye studien er relevante i dag, nettopp fordi andelen av og til-røykere har holdt seg stabil og fordi funnene samsvarer med internasjonal forskning.

- Dermed virker det rimelig å anta at funnene kan fortelle oss noe om av og til-røykere generelt, og ikke bare i Norge på den tiden denne undersøkelsen ble utført, sier hun.