Oral patologiservice ved Laboratorium for patologi

Siden 1996 har oral patologer ved Det odontologiske fakultet, nå Tine Søland og Tore Solheim, besvart biopsier som har vært teknisk fremført ved Laboratorium for patologi. For ca. ett år siden ble dette overtatt av Fürsts laboratorier og vi fikk vite at alt skulle være som før. I begynnelsen av desember fikk vi plutselig uten varsel vite at all oral patologi var overtatt av laboratoriets fast ansatte patologer. Et brev til direktøren for Fürsts laboratorier resulterte ikke i noe. Et møte med dr. Are Helseth i Fürst resultert ikke i noe. Vi er indignert over at vi ikke engang har fått oppsigelsestid så vi kunne fått tid til å finne alternativt laboratorium. Det må ta noe tid.

I denne situasjon har vi i øyeblikket ikke noe alternativ å tilby tannleger og oralkirurger som sender inn biopsier. Vi arbeider med saken og regner med å finne fram til en alternativ ordning så vi kan fortsette å besvare biopsier fra den orale region.

Foreløpig kan vi kun anbefale tannleger å sende biopsier til Laboratorium for patologi. De har imidlertid kun allmennpatologer som har liten spesiell interesse eller kompetanse i oral patologi. Et alternativ kan eventuelt være kan være Haukeland Sykehus, avd. for patologi i Bergen.

Dersom du mener din biopsi best besvares av en oral patolog, anbefaler vi at du skriver dette på remissen som en innledning til din kliniske beskrivelse. Da kommer dette med på scanningen og patologene får se det, og dere markerer ønske/behov overfor laboratoriet.

Vi arbeider med en avtale og ordning ved Avd. for patologi ved Rikshospitalet. Vi starer med biopsier fra Det odontologiske fakultet 1. februar. Her må det erfaring og tilpasning til. Vi vil så invitere oral kirurger til å sende inn prøver og håper det kan komme i gang i mars. Basert på erfaringen vil vi komme tilbake til almenpraktiserende tannleger forhåpentligvis i april.

ToreSolheim