Første kurs på nytt ferdighetssenter:

Godt tilrettelagt for læring

Den 14. januar holdt Tannlegeforeningen det første arbeidskurset på Oslo-fakultetets nye ferdighetssenter, som per i dag skal være det mest moderne av sitt slag i verden.

F14-02-017.eps

Lokalene i det nye ferdighetssenteret egner seg også godt til samarbeid.

Til alles lettelse fungerte den flunkende nye teknikken som den skulle, og undervisningsformen ble svært godt mottatt.

Ulla Pallesen og Carsten Langemark fra Tandlægeskolen i København og Københavns Universitet holdt det åtte timer lange arbeidskurset «Bidhævning af det slidte og eroderede tandsæt med adhæsivteknik» for 25 deltakere. Kursholderne er kjent for å være gode formidlere, og det var nærmere hundre interesserte. De som ikke kom med på det første kurset, står på venteliste.

F14-02-018.eps

Carsten Langemark og Ulla Pallesen er populære kursholdere.

Det var også første gang Pallesen og Langemark brukte denne formen for teknikk og undervisning i Norge, hvor deltakerne arbeider seg gjennom kurset med både personlig veiledning og felles undervisning samtidig. Til kurset hadde kursholderne med kjever med ferdig preparerte bitt, slik en pasient med nedslitte tenner vil ha. Disse ble skrudd inn i fantomhodene før kurset startet. Overføringen av arbeidsteknikkene foregikk med mobiltelefon og nettbrett.

- Dette har vært kjempebra, sier kursdeltaker Grethe Hovda.

- Jeg visste at kursholderne var populære, og meldte meg på med det samme jeg så det. Jeg hadde skyhøye forventninger til både kursholderne og kurset, og de ble så absolutt innfridd. I tillegg var det gøy å være på propedeuten igjen og se hvor fint det var blitt der, avslutter hun.

F14-02-019.eps

Måling er viktig i kurset om bittheving. Her får Grethe Hovda målt og påtegnet kjeveleddet for å finne forholdet til bittet.

Ferdighetssenteret

Ferdighetssenteret ble innviet 15. februar 2013, og de store, lyse lokalene brukes til daglig til propedeutisk trening av studentene på femte semester. Det måler totalt ca. 1 000 m2 og ligger i Domus Medicas nye tilbygg i Forskningsparken i Oslo. Størsteparten av arealet består av et simuleringsrom med 44 fullt utstyrte uniter, de samme som brukes i en moderne tannlegepraksis. Hver unit har også oppdatert datautstyr, med skjerm som viser hva kursholderen gjør i minste detalj. Lokalene er såpass romslige at de også fungerer godt for samarbeid i små og større grupper. I tilknytning til simuleringsrommet finnes det også forelesningssaler. Leder for ferdighetssenteret er professor Morten Rykke.

F14-02-020.eps

Ulla Pallesen viser nøyaktige ansikts- og bittmålinger for kursdeltakerne.

Bedre praktiske kurs

Tidligere måtte kursdeltakerne samle seg rundt en kursholder som demonstrerte det som skulle læres ved en benk. Det var ikke alle som så like godt, og selv om alle kanskje fikk forsøke seg, ble treningen begrenset. Nå har alle kursdeltakerne sin egen fullt utstyrte unit, med en skjerm hvor en kan se på nært hold det som blir demonstrert. Samtidig kan kursdeltakerne øve seg på sitt eget fantomhode, med alt av instrumenter og materialer.

F14-02-021.eps

Lokalene er store og lyse, og unitene velutstyrte i det nye ferdighetssenteret.

- Nå er det første kurset avholdt med stor suksess, og vi håper å kunne kjøre flere repriser i løpet av våren, slik at de 70 som står på venteliste også kan ta kurset her. Vi har et godt samarbeid med universitetet og håper selvsagt vi kan få bruke disse flotte lokalene når de ikke brukes av studentene, sier utdanningssjef i Tannlegeforeningen, Øyvind Asmyhr.

KristinAksnes