Symposium for Arild Stenvik - pensjonist og løsarbeider

Avdeling for kjeveortopedi ved Universitetet i Oslo avholdt den 23. oktober et symposium for Arild Stenvik, som en markering av hans innsats for fakultetet og kjeveortopedien gjennom mange år. Han ble pensjonist i 2010, men er fortsatt engasjert ved fakultetet - dels i samarbeidet med kirurger om behandling av pasienter med alvorlige bittavvik, som trenger både kjeveortopedisk behandling og kjeveoperasjoner. Og dels som veileder for doktorgradsstipendiater. Ved symposiet deltok noen av hans mange samarbeidspartnere fra inn- og utland.

F14-11-093.eps

Lisen Espeland overrakte Arild Stenvik en symbolsk laurbærkrans. Fra venstre: Lisen Espeland, Arild Stenvik, Gundega Jocobsone, Hans R. Haanæs, Ewa Czochrowska, Urban Hägg og Bjørn Zachrisson,

Professor og fagleder ved avdelingen, Lisen Espeland, ønsket velkommen, og fortalte gjennom en lengre billedkavalkade om Stenviks faglige liv fra han begynte på spesialistutdanningen i kjeveortopedi i 1966 til han offisielt gikk av med pensjon i 2010. Etter avsluttet spesialistutdanning startet han sin vitenskapelige karriere på «Anatomen» hos Ivar A. Mjør på Blindern der han ble prosektor og tok lisensiatgraden på vevsreaksjoner ved tannforflytning. Etter mange år som utøvende kjeveortoped, kom han tilbake til fakultetet på 1980-tallet.

- Arild utfører fremdeles et stort arbeid ved avdelingen, sa hun og fremhevet blant annet hans innsats for å starte den tverrfaglige Eksperttjenesten for behandling av barn og unge med spesielle og komplekse problemer, basert på interdisiplinært samarbeid.

Dekanen kastet glans

Dekan ved Det odontologiske fakultet, Pål Barkvoll, er en travel mann, men han tok seg tid til å innlede symposiet og omtalte Stenvik som en av fakultetets pilarer, som alltid har vært flink til å fremme kjeveortopedi som disiplin. Han trakk fram 68 forfatterregistreringer i Medline og 122 arbeider i Christin, Universitetet i Oslos artikkelarkiv; de første fra 1960-tallet, de siste fra 2014. Han ga Stenvik mye av æren for et strømlinjeformet utdanningsløp i kjeveortopedi, fortalte at han i tillegg var sentral i ADEE (Association for Dental Education in Europe) mens han var studiedekan. Av andre verv kan nevnes at Stenvik var forskningskoordinator i Euroqual-prosjektet som dreide seg om kvalitetssikring av kjeveortopedisk behandling. Han har vært «visiting professor»ved Trinity College i Dublin og Universitetet i Amsterdam og hatt et utstrakt samarbeid med alle de baltiske landene, noe som har ført til at han er utnevnt til æresdoktor i Riga, Latvia.

Fra Hong Kong til Warszawa

Svenske Urban Hägg, som har vært professor i Hong Kong i mer enn 20 år og en viktig samarbeidspartner for Stenvik siden 1980-tallet, var første foreleser. Hägg og Stenvik har samarbeidet om spesialistutdanning og hatt et tett samarbeid i en årrekke.

- Kjeveortopeder er de eneste bortsett fra politiet som er opptatt av folks profiler, sa Hägg og ga en kritisk gjennomgang av kjeveortopediske kasus, klassifikasjons- og diagnosemetoder.

Neste foreleser var polske Ewa Czochrowska som har spesialistutdanning og doktorgrad fra Oslo, med Stenvik som veileder. Hun snakket om fordelene ved tanntransplantasjon hos unge som ennå vokser og er i forandring. Tittelen på foredraget var «Is tooth transplantation still a valid option in dentistry?»

Tanntransplantasjon er en skandinavisk tradisjon og kan vise til svært gode resultater, noe som ikke er like godt kjent ellers i Europa. Hun fortalte at hun en gang sendte inn en artikkel om dette til et vitenskapelig tidsskrift og at redaktøren svarte at det fantes svært gode løsninger med implantater nå for tiden, og anbefalte forfatterne å diskutere disse mulighetene i stedet.

- Dette var én av grunnene til at jeg har villet slå et slag for transplantasjon, sa Czochrowska og fortalte at det foreligger et materiale ved Avdeling for kjeveortopedi i Oslo på mer enn 1800 transplantasjoner. Hun har nylig vært president for European Orthodontic Society's kongress i Warszawa og reiser verden rundt og holder foredrag om tanntransplantasjon.

Vakre smil og profiler

Professor Bjørn Zachrisson er en populær foredragsholder rundt omkring i verden og i stor grad ansvarlig for at Stenvik startet sin andre vitenskapelige karriere etter å ha vært kliniker en periode, og de to har blant annet samarbeidet om flere vitenskapelige artikler. Tittelen på hans foredrag var «Manglende fortenner - smilet kan likevel bli vakkert». Det dreide seg om hvordan en kan erstatte manglende tenner hos barn og ungdom, og hvilke alternativer som finnes. Her gir kombinasjonen ortognatisk kirurgi og protetikk i tillegg til transplantasjon store muligheter.

Neste person på arenaen var Gundega Jacobsone, og temaet var «Surgical management of Class III malocclusion». Hun er fra Riga og tok norsk doktorgrad i høst med Stenvik som veileder sammen med Lisen Espeland og Urban Hägg som opponent.

Jacobsone berømmet det givende forskningssamarbeidet fra talerstolen før hun satte seg i salen og viste en film om denne prosessen. Filmen viste en del av veiledningen, som hadde foregått med e-post, illustrert med både tekst og bilder til klassisk pianomusikk på en delvis ekspressiv, delvis noe slurvete måte, noe som illustrerte læringsprosessen på en underholdende måte.

Gammelt vennskap ruster ikke

Tidligere professor ved Avdeling for oral kirurgi og oral medisin, Hans Haanæs, hadde kalt sitt bidrag «Oralkirurgiske smakebiter fra et halvt århundre». Han er både medisiner og odontolog, men betrakter seg som det siste. Han er også en av pionerene innen laserbehandling. Han illustrerte utviklingen fra 1960-årene til i dag med metoder hvor ikke alle var blitt del av standardprosedyrene, men som til gjengjeld kunne være underholdende såpass lang tid etterpå.

Haanæs og Stenvik har fulgt hverandre tett fra de gikk på Katedralskolen i Trondheim sammen på femtitallet og på samme kull da de utdannet seg til tannlege. De valgte forskjellig spesialitet, men har hatt et utstrakt faglig samarbeid på tvers av spesialitetene.

Alle bidragsyterne fremhevet Arild Stenviks solide vitenskapelige bidrag, hans evne til å dele kunnskap og hans mange gode menneskelige egenskaper.

KristinAksnes 

Tekst og foto: