§§§Spør advokaten

NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som kan sendes til redaksjonen.

Mønsteravtalen og lokale lønnsvurderinger for tannhelsesekretærer

Jeg har to tannhelsesekretærer og følger Mønsteravtalens bestemmelser. Sekretærene er ansatt i henholdsvis 100 og 50 prosent stilling. Hva innebærer den nye bestemmelsen om årlig lønnsvurdering i § 9 nr. 2 og årets forhandlingsresultat om lokale tillegg i praksis for meg som arbeidsgiver?

Svar: Mønsteravtalen er en veiledende avtale for tannhelsesekretærer ansatt hos privatpraktiserende tannleger. Den er blant annet ment å skulle være et bidrag til at privat sektor skal kunne tilby konkurransedyktige lønnsvilkår, på nivå med tannhelsesekretærer i offentlig sektor.

I offentlig sektor er oppgjøret todelt. Generelle tillegg og minstelønnssatser forhandles sentralt. Noen år blir en andel av lønnsmassen satt av til lokale lønnsforhandlinger i fylkeskommunene, og fordeles mellom sekretærene etter forhandlinger mellom tillitsvalgte og arbeidsgiver.

Mønsteravtalen er også basert på forhandlinger om generelle tillegg og minstelønnssatser. Det er opp til hver enkelt arbeidsgiver i privat sektor om de ønsker å gi lokale lønnstillegg utover det som følger av minstelønnssystemet. Noen år er det blitt avtalt et «flatt» individuelt tillegg til sekretærene, som kompensasjon for at det ikke har vært et system for å gjennomføre lokale lønnsforhandlinger i privat sektor.

I forhandlingene i år ble man enige om å ta inn en ny bestemmelse i Mønsteravtalen § 9 nr. 2 om Årlig lønnsvurdering, som lyder slik:

I den enkelte virksomhet skal det gjøres en årlig vurdering av tannhelsesekretærers og assistenters lønnsinnplassering. Grunnlaget for den årlige vurderingen skal være bedriftens økonomi, produktivitet, fremtidsutsikter og konkurranseevne. Tillitsvalgte kan kreve drøftingsmøte i forbindelse med den årlige lønnsvurderingen. Arbeidstaker har rett til årlig lønnssamtale.

I vurderingen av den enkelte ansatte skal følgende legges til grunn:

- Stillingens arbeids- og ansvarsområde.

- Arbeidstakerens kompetanse og egnethet.

- Utilsiktede skjevheter mellom de ansatte.

Følgende er avtalt for 2014, og tilsvarer om lag det som er satt av til lokale lønnsforhandlinger i fylkeskommunene:

Med virkning fra 1.7 2014 settes det av minst kr 2 160,-, per ansatt i 100 prosent stilling (forholdsmessig avkortning til ansatte i redusert stilling) til lokal lønnsvurdering i henhold til § 9 nr. 2 Årlig lønnsvurdering.

Dersom man har flere sekretærer er ovennevnte beløp ment å skulle danne en lokal «pott» til lokale lønnsvurderinger. I ditt tilfelle med to sekretærer i henholdsvis 100 og 50 prosent stilling vil den samlede lønnsmassen som settes av til lokale lønnsvurderinger bli: kr 2 160,- x 1,5 = kr 3 240,-.

Arbeidsgiver kan deretter avgjøre om det lokale tillegget skal gis som et «flatt» tillegg til sekretærene, eller om det skal differensieres og fordeles ulikt mellom de ansatte. Hvilke forhold som skal vektlegges i vurderingen av den enkelte ansatte fremgår av Mønsteravtalen § 9 nr. 2 (se over).

Dette innebærer ikke at arbeidsgiver må gjennomføre lønnsforhandlinger. Lønnsfastsettelse for sekretærene ligger under arbeidsgivers styringsrett, men sekretærene har rett til en lønnssamtale.

Bestemmelsen om årlig lønnsvurdering er en konsekvens av at Mønsteravtalen er basert på et minstelønnssystem. Dette vil gi arbeidsgiver muligheten til å benytte økonomiske virkemidler for å rekruttere og beholde dyktige, pliktoppfyllende og ansvarsfulle sekretærer, og bidra til at lønn ikke bare fastsettes ut fra ansiennitet. Lokale tillegg kommer, som tidligere, i tillegg til det generelle tillegget i Mønsteravtalen.

NTF og Virke er av den oppfatning at lokale lønnsvurderinger bør overlates til den enkelte virksomhet. Sentral avsetning til lokale lønnsvurderinger, slik det ble avtalt i år, anses derfor som en overgangsordning.

Resultatet fra årets forhandlinger i sin helhet, og informasjon om hvordan dette praktiseres, finner du bl. a. på www.tannlegeforeningen.no under nyheter fra 15.10 2014 «Forhandlingene om Mønsteravtalen er avsluttet». Den reviderte Mønsteravtalen for 2014 - 2016 vil i sin helhet bli publisert på NTFs nettsted under jus og arbeidsliv / kontrakter og avtaler så snart den er klarert av partene (NTF / Virke, Parat og Fagforbundet).