Svar til Carl Christian Blich:

Usikker etterspørselsutvikling

Det er usikkert hvordan etterspørselen etter tannleger vil utvikle seg. Statistisk sentralbyrås (SSB) framskrivinger av tilbud og etterspørsel for tannleger publisert i Rapporter 14/2012 gir ikke noe klart svar på om det utdannes for mange tannleger eller ikke. Det kommer an på hvilke forutsetninger en legger til grunn for utviklingen i etterspørselen.

Utsagnet i mitt forrige svar til Blich «Sammenlignet med andre grupper med høyere utdanning, utdannes det ikke så veldig mange tannleger i forhold til gruppens størrelse», sier ingen ting om det utdannes for mange eller for få i forhold til etterspørselen. En forutsetning om et opptak til tannlegestudiet på 185 i året (146 i Norge og 39 i utlandet) sikrer at tallet på nye tannleger akkurat tilsvarer de som går av med pensjon. For de aller fleste andre grupper med høyere utdanning utdannes det så mange at bestanden øker.

For en gitt tannhelse vil en økende befolkning dra i retning av økt etterspørsel etter tannhelsetjenester. Selv om jeg ikke er tannlege, er jeg enig med Blich i at tannhelsen generelt har bedret seg, og spesielt for den yngre delen av befolkningen. Det er fortsatt grunn til å vente bedring i årene framover. Jeg påpeker imidlertid at tannhelsen for både innvandrere og eldre er mer usikker. Begge disse gruppene vil øke sterkt i antall i de nærmeste tiårene.

Nils MartinStølen 

Forskningsleder i Statistisk sentralbyrå

nils.martin.stolen@ssb.no