Oppfølging av debatten i Tidende nr. 10, 2014:

Debatten bør ikke være over

La meg begrunne mitt initiativ til debatt rundt utdanningskapasiteten av tannleger slik:

Basert på Statistisk sentralbyrås (SSB) tall fra 2010 var det i Norge 4 597 tannlegeårsverk. I Tidende nr. 10 skriver Nils Martin Stølen: «Sammenlignet med andre grupper med høyere utdanning, utdannes det ikke så veldig mange tannleger i forhold til gruppens størrelse». Gruppens størrelse var altså i 2010 4 597 årsverk. Samtidig er det kapasitet til cirka 1 000 studenter i femårsløpet inkludert utenlandsstudentene. For meg synes dette å være en svært stor studentgruppe relatert til dagens antall årsverk.

Stølen skriver videre: «En klart voksende befolkning drar isolert sett i retning av større etterspørsel». Det avhenger - isolert sett - av om det avgrensede tannhelsemarkedet innebærer økt etterspørsel. Hvem er «de nye»? Ettervekst av kariesfrie barn? Eller av innvandrere med behov for - og ønsker om - tannbehandling? De syke gamle vil ha behov ingen tannhelsetjeneste kan innfri fullt ut på grunn av de gamles skrantende helse.

Spørsmålet, den gode tannhelseutviklingen og tilstedeværelsen av godt kvalifiserte tannpleiere tatt i betraktning, er hvorvidt antallet tannleger skal være uendret frem mot 2035, slik SSB ser ut til å mene.

Jeg imøteser mer debatt, ikke minst på vegne av mine unge etterkommere som vil trenge praksis for å bli gode tannleger. Samtidig ser jeg en åpen dør i SSB. Den skal selvsagt ikke sparkes inn!

Mitt tilsvar nå har to hensikter, 1) å imøtegå påstanden om at ratio antall utdannede og antall årsverk i bransjen står i et godt forhold, og 2) å invitere til mer meningsutveksling knyttet til antatt fremtidig etterspørsel.

Jeg håper flere vil mene noe i denne debatten.

Carl ChristianBlich