Riksstämman feirer 50 år

Odontologisk Riksstämma, svenskenes landsmøte, feiret 50-årsjubileum på Stockholmsmässan i Älvsjø utenfor Stockholm 13.-15. november. Siden starten i 1964 har Riksstämman fungert som svenskenes store møteplass og kunnskapsformidler innen odontologisk vitenskap og klinikk.

F14-11-048.eps

Det svenske Tandläkarförbundet satser på en stor stand på Riksstämman, med avdelinger for foreningens ulike satsingsområder. Ikke ulikt NTFs stand på NTFs landsmøte.

Tema for årets Riksstämma var «Så här gør vi - State of the art inom svensk tandvård 2014». Programmet var komponert med tanke på at deltakerne skulle få den mest oppdaterte og beste tilgjengelige kunnskapen om diagnostikk og behandling.

Programmet rettet videre oppmerksomheten mot ulike pasientmøter, og var grovt tematisert i sekvenser om møter med og behandling av henholdsvis barn, voksne og eldre. Rundt disse symposiene var det også spesifikke foredrag som skulle gi økt forståelse av ulike områder å fordype seg i, som eksempelvis behandling av torturofre.

Størst i Norden

Sammen med utstillingen Swedental er Odontologisk Riksstämma den største kompetanseutviklingsaktiviteten innen tannhelse i Sverige. Arrangementet er årlig og finner sted vekselvis i Stockholm og Gøteborg, og oftest i Stockholm.

Swedental, som er Nordentals svenske storebror, anses å være Nordens viktigste dentale fagmesse. Utstillingen trekker cirka 13 000 besøkende. At besøkstallet på Swedental blir så høyt som 13 000 kan ha sammenheng med at det ikke koster noe å komme inn på den svenske utstillingen.

F14-11-045.eps

Kristin Klock fra Universitetet i Bergen og NTFs fagnemnd var på Odontologiska Riksstämman i Stodkholm og ble inspirert av svenskenes måte å organisere sitt store stevne på.

Nordmenn drar også til Riksstämman

Hvor mange nordmenn som besøkte Riksstämman og Swedental i år kunne arrangørens system ikke gi opplysninger om, men blant utstillerne på Swedental var det registrert ett norsk selskap; Labrida AS, med produktet LABRIDA BioClean, som var blant kandidatene til Årets nyhet på Swedentals Nyhetstorg. Samtidig var det mange norske fjes å se blant utstillerne på Swedental. Også blant foredragsholderne i fagprogrammet var det flere norske navn. NTFs utdanningssjef og fagnemnd var også på plass for å hente inspirasjon og ideer som kan komme NTFs medlemmer til gode.

F14-11-046.eps

Professor Per Axelsson har ikke gått glipp av en eneste Riksstämma siden den første ble arrangert for femti år siden. Det ble han til sin overraskelse tildelt en blomst for da han møtte opp til et foredrag fredag ettermiddag.

Overskuddet går til forskning

Riksstämman arrangeres av Svenska Tandläkare-Sällskapet, som støtter odontologisk vitenskap og forskning. Stiftelsen arbeider for Tandläkarförbundets medlemmer gjennom å blant annet dele ut stipender til forskere, og arrangere den årlige riksstämman. Det økonomiske overskuddet av Riksstämman går tilbake til den svenske tannhelsetjenesten i form av forskningsstipender. Under åpningen av Riksstämman 13. november fikk Tord Berglundh Skandinaviska Tandläkareføreningens Bensowpris, Peter Lingstrøm fikk Forssbergs Dentals pris og prisen «Bästa avhandling» gikk till Daniel Nebel.

F14-11-047.eps

13 000 besøkende regnet de med på den 50. Odontologiska Riksstämman i Stockholm 13.-15. november 2014.

Svensk tannhelse

Drøye 70 prosent av den voksne befolkningen i Sverige anses å ha en god tannhelse. Karies hos barn og unge er betydelig forbedret de siste 30 årene og i dag er 96 prosent av landets treåringer og 65 prosent av 12-åringene kariesfrie. Samtidig er forekomsten av karies og periodontitt i befolkningen fortsatt stor, heter det i en pressemelding i forbindelse med Riksstämman. I årene 2011 - 2012 ble 27 prosent av den voksne befolkningen behandlet for karies og 15 prosent for periodontitt.

Ellen BeateDyvi 

Tekst og foto: