Nordental 2014:

Solid gjenganger

F14-11-059.eps

Den store utstillingen på NTFs landsmøter er for mange minst like viktig som fagprogrammet. Nordental viser oss hva dentalbransjen til enhver tid har å by på av så vel gode og velkjente klassikere som spennende nyheter - store og små. I tillegg fungerer Nordental som en viktig og hyggelig sosial arena undre våre landsmøter.

Dentalbransjen hadde også i år laget en flott utstilling. Den var oversiktlig og med god plass til å røre seg. Mange bød også på litt å bite i eller noe å drikke.

Nordental 2014 var laget over samme lest som tidligere, og det var vanskelig å se noen spesielle trender. Utviklingen på røntgensiden er rask og meget interessant og nye produkter med fantastiske muligheter dukker opp hele tiden.

Mange av produktene har en, for oss kjøpere, gunstig prisutvikling. Og, som for røntgen, er det selvsagt digitalisering av alle mulige produkttyper som dominerer. Utviklingen går fort, og det er ikke alltid lett å vite om man skal kjøpe nå eller vente på neste generasjon av et produkt.

Et par dagers vandring rundt på Nordental 2014 bød på litt av hvert og viste oss at dentalbransjen både vil og kan.

Nordental er en fin arena for informasjon om produkter, og en hyggelig arena for sosial mingling. Uten Nordental ville landsmøtene mangle en av sine virkelige bærebjelker. Takk til dentalbransjen for enda en fin landsmøteutstilling.

KjetilReppen 

Tekst og foto:

F14-11-060.eps

F14-11-061.eps

Technomedics Norge viste frem TotalFill, et biokeramisk rotreparasjonsmateriale. Materialet hevdes å ha suverene håndteringsegenskaper og skal være meget enkelt å bruke. Kanskje verd å prøve? I tillegg viste de frem sin flotte lupebrillekolleksjon. Dette er kvalitetsbriller som trygt kan anbefales.

F14-11-062.eps

DNB presenterte sine tilbud, og selv om avtalen med Akademikerne og dermed NTF opphører ved årsskiftet, mener DNB at de har tilbud som bør vurderes.

F14-11-064.eps

Praxis leverer arbeidstøy og fottøy til bruk på tannklinikken av høy kvalitet. Stort utvalg i farger og modeller. Her er noe for enhver smak.

F14-11-063.eps

Saga Consult er nok kjent for mange. De har spesialisert seg på rådgivingstjenester for norske tannleger og sitter på betydelig kompetanse i alt som har med økonomi å gjøre. I tillegg leverer de bedriftshelsetjeneste slik at Arbeidstilsynet ikke lager unødige problemer.

F14-11-065.eps

TSA har agentur på alle mulig produkter for god munnhygiene. Produktene kommer fra TePe i Sverige. Et stort og meget interessant produktutvalg. Be om katalog! Interdentalbørstene fra TePe bør i alle fall absolutt vurderes.

F14-11-066.eps

HealthWorkers viste frem sin kolleksjon av arbeidstøy for tannhelsepersonell. Også her var det mye fint å se, og kvaliteten så bra ut.

F14-11-068.eps

3M presenterte sin Filtek Bulk Fill Posterior. Alle produsenter med respekt for seg selv leverer i dag bulkfillmaterialer. Så nå er det mye å velge mellom. 3Ms nye materiale har undertegnede hatt gleden av å prøve noen måneder, og dette er et meget håndterbart og samarbeidsvillig materiale.

F14-11-067.eps

Listerine hadde som vanlig en stor og oversiktlig stand. Verdens mest brukte munnskyllemiddel kommer stadig med nye varianter. Den nye Listerine Professional leveres kun på apotek og mange kliniske tester dokumenterer god effekt mot gingivitt. Listerine Professional Gum Therapy skal redusere kolonisering av plakk.

F14-11-082.eps

XO har alltid en av Nordentals flotteste stands. I år gikk ikke alt etter planen og ved messeåpningen var standen en byggeplass. XO ble sviktet av dem som skulle sette opp standen - men det tok ikke lang tid før alt var på stell og den flotte, spesielle standen var på plass.

F14-11-071.eps

F14-11-074.eps

F14-11-072.eps

Jacobsen Dental hadde som vanlig en stor og oversiktlig stand med mye interessant. Skanning og digital fremstilling av kroner og broer er et område i utrolig rask utvikling. Det som for et år siden var utenkelig er i dag realiteter. Så vel i tradisjonell kroneterapi som i produksjonen av kroner og broer på implantater er i dag mulighetene helt fantastiske og mye tyder vel på at tradisjonell tannteknikk slik vi kjenner den i dag etter hvert vil fases mer eller mindre ut. Jacobsen Dental har betydelig kompetanse på dette området.

F14-11-073.eps

Unident hadde kanskje Nordentals flotteste stand. De viste frem Isolite-systems som er en spyttsuger med tungeholder og LED-lys. Den gir et utrolig oversiktlig arbeidsfelt med en belysning man før bare kunne drømme om. Dette er et produkt som bør sees og prøves - det vil lette hverdagen for mange.

F14-11-075.eps

Plandent, (tidligre Norsk Dental Depot) hadde som vanlig en stor og innholdsrik stand.

F14-11-078.eps

Durr Dental er leverandør av kvalitetsprodukter i segmentet sugemotorer og kompressorer. Men også andre produkter kan være av interesse. Den nye Vector Paro er en ny generasjon ultralydapparater til bruk i periobehandling. Ved lineær omdirigering av svingningene får arbeidsspissen en bevegelse som gir bedre berøringsfølsomhet. En interessant nyhet.

F14-11-087.eps

Zeiss hadde en flott stand hvor de viste et utvalg av sine kvalitetsprodukter. Lupebriller og mikroskoper. For å kunne gjøre kvalifisert diagnostikk og behandling blir vi mer og mer avhengig av denne typen hjelpemidler. Prisen på mikroskoper er etter hvert til å leve med og det er jo interessant at Zeiss har solgt ca. 250 mikroskoper i Norge de siste 5 årene. Og at det ikke bare er endodontister som ser verdien av denne typen hjelpemidler - flere og flere av kjøperne er allmenntannleger.

F14-11-070.eps

Actavis var på plass med sitt etterhvert store utvalg av Flux-produkter. Actavis har lyttet til tannlegene og målrettet laget produkter som vi trenger i profylaksen.

F14-11-081.eps

Unident viste også frem sin Waterlase - en laser fra Biolase. Dette er en universallaser med anvendelsesområder fra endo, perio, implantologi og restorativ behandling. Dette er et produkt som nok vil få større og større utbredelse når man får øynene opp for mulighetene som laser gir oss.

F14-11-076.eps

Det var mange interessante produkter, og i tråd med fokuset på stikkskader presenterte man Plandent Ultra Safe pluss. Dette er et system for avhending av brukte kanyler og skalpellblader.

F14-11-079.eps

Dental Sør viste frem «Norges-uniten»,- Hekas bestselger i Norge - pyntet for anledningen i norske farger. Hekas uniter er vel kjent for sin kvalitet og driftssikkerhet - noe det store antallet solgte uniter viser. Dental Sør viste også frem KaVos Mastersurge. Et supert hjelpemiddel, særlig i implantologien, med ti programmer og trådløs fotkontroll.

F14-11-069.eps

3M viste også sin nye engangs avtrykkskje i plast, med en lang rekke fine detaljer som for eksempel gir eliminasjon av adhesiv, gode retensjonselementer og redusert brekningsfare.

F14-11-077.eps

ErgoFinger var en liten smart sak der spyttsugeren ble montert på en liten fingerholder. Tanken er frigjøring av hender (og fingre) under arbeidet i munnen. Ideen er nok god, men det er vel litt usikkert hvor bekvemt det er å ha suget festet til hånden når man arbeider(?)

F14-11-083.eps

Opus er en tung aktør på IT-siden. Stadig i front på nye løsninger og nå først ute med godkjente e-løsninger for sending av henvisninger,, epikriser, sykmeldinger etc. Bildet viser peptalk på standen før en ny dag på Nordental

F14-11-084.eps

Jordan vet hvordan. Og på sin fine stand viste de frem en del av sine produkter. Deres nye elektriske tannbørste Clean Premium + er en interessant nyhet fra en leverandør med stor kompetanse på tannbørster. Prøvet og kan anbefales!

F14-11-088.eps

Osstem er en aktiv aktør på leveranser til implantologi-markedet. De er 6. Størst i verden og produserer 1,5 mill implantater årlig og kan definitivt konkurrere på pris. Osstem markerte seg allerede på parkeringsplassen utenfor messeområdet.

F14-11-080.eps

Tonne Dental viste frem sin unit FIMNET neo. En lekker sak med alt man kan ønske seg at muligheter. Vel verd en vurdering.

F14-11-085.eps

Dentalspar i Drammen er i stadig vekst. Dentalspar har nå blitt agent for Tysklands nest største depotkjede, Pluradent, og kan nå med to dagers leveringstid levere fra et assortiment på 14 000 artikler. Prisene er åpenbart konkurransedyktige.

F14-11-086.eps

Tannlab er et av Oslos kvalitetslaboratorier med solid kompetanse. De var selvsagt på Nordental med sine produkter - her besøkt av direktør J.E.Dahl fra Niom.

F14-11-092.eps

Etisk råd hadde som vanlig en godt besøkt stand der problemer kunne diskuteres med kompetente rådgivere. Det er viktig at Etisk råd er på plass. Etikken er og blir en tilbakevendende utfordring,, men NTF tar dette alvorlig og mye gjøres for å sørge for at norske tannleger kan beholde sitt gode rykte i befolkningen.

F14-11-089.eps

Acerys er en polsk produsent av lekre innredninger til tannklinikker. De hadde en liten stand, men det var liten tvil om at dette er flotte produkter til meget konkurransedyktige priser. Vel verd en titt for den som skal innrede eller fornye på tannklinikken.