Vellykket rotbehandling

Ni av ti rotbehandlinger er vellykket uttalte Wilhelm J. Pertot, privatpraktiserende tannlege innen endodonti, med adresse i både Paris og Beirut. Måten man vurderer vellykkethet på varierer imidlertid.

F14-11-015.eps

Wilhelm J. Pertot presenterte ulike kriterier for vellykket endodontibehandling på NTFs landsmøte.

Vi fikk presentert ulike kriterier uten at noe var den absolutte sannhet. Er det vellykket når tannen fortsatt er til stede i munnen en viss tid etter behandling, må tannen fungere for pasienten, være symptomfri eller er det nødvendig å vise tilheling eller være tilhelet på røntgen?

Uten helt å definere mislykket, var apikal cyste og persisterende infeksjon hovedårsakene til mislykkethet, sa Pertot. Faktorer som kan påvirke prognosen er om det er en preoperativ lesjon og lesjonens størrelse. Kliniske symptomer har liten betydning for prognosen.

En god toppfylling eller kronerestaurering etter endodontibehandlingen forbedrer prognosen. Viktige faktorer for å lykkes med endodontibehandling er å kunne tannanatomi, ha godt innsyn (lupe og godt lys), bruk av kofferdam - og erfaring.

Pertot er tilhenger av én-seanses behandlinger, spesielt om pasienten er uten symptomer og det er mulig å ha tørr kanal.

Jon E.Dahl 

Tekst og foto: