Folkehelse - nasjonale og globale utfordringer

F12-03-034.eps

Et av policydokumentene som ble vedtatt på fjorårets representantskap handlet om folkehelse med hovedvekt på ikke-smittsomme sykdommer, kosthold/sukker og tobakk.

I vårt policydokument sier vi: «Tannlegen er den eneste helsearbeideren som et stort flertall av befolkningen har regelmessig kontakt med. Denne unike situasjonen bør utnyttes til fordel for folkehelsen. Både helsemyndighetene, NTF og den enkelte tannlege har et ansvar for dette.«

Den nye regjeringen skal neste år legge frem Folkehelsemeldingen 2015. NTF har en viktig oppgave med fortsatt å kjempe for tannlegenes plass i folkehelsearbeidet, som en naturlig del av den generelle helsetjenesten. Vi tannleger har en unik mulighet ved at vi ser pasientene våre regelmessig, og vi vet at vi som yrkesgruppe kan spille en enda større rolle i folkehelsearbeidet, som en ressurs for resten av helsetjenesten.

Samhandling er en nøkkel i å bringe dette arbeidet fremover. Det er nødvendig at tannhelsetjenesten samhandler med den øvrige helsetjenesten, på tvers av profesjoner. Men det er også viktig med samhandling og samarbeid over landegrensene. De ikke-smittsomme sykdommene samt utfordringer med tobakk og kosthold er globale utfordringer som vi må bekjempe sammen. Og tannlegene har en svært viktig plass i dette tverrfaglige samarbeidet nasjonalt og internasjonalt.

Jeg er meget tilfreds med at vi har klart å fokusere på folkehelse denne høsten.

På åpningen av årets landsmøte hadde jeg æren av å få annonsere Trond-ViggoTorgersens æresmedlemskap i NTF. De fleste husker Trond-Viggo som synger «puss, puss så får du en suss» for Flode. Hans iherdige arbeid for å få barn og ungdom til å tenke tannhelse representerer en stor folkehelseinnsats på vårt felt. Trond-Viggo er lege, og han er derfor også et glimrende eksempel på verdien av samarbeid på tvers av profesjonsgrupper, til beste for folkehelsen.

Vi hadde også gleden av å ha besøk av presidenten i World Dental Federation (FDI) Dr. Tin Chun Wong, i forbindelse med landsmøtet. FDI er svært opptatt av folkehelse og av at orale sykdommer skal ha en rettmessig plass blant de ikke-smittsomme sykdommene, fordi dette også innebærer at tannlegen har en naturlig plass i bekjempelsen av disse sykdommene. Dr. Wong snakket varmt om FDIs policydokumenter og om deres «Vision 2020 - Shaping the future of oral health». Mange av landene i verden har enorme utfordringer på tannhelsefeltet som vi heldigvis ikke kan kjenne oss igjen i her i Norge. Likevel ser vi at vi har mange av de samme utfordringene når det gjelder tobakksbruk, sukkerinntak og utbredelsen av de ikke-smittsomme sykdommene.

NTF benyttet besøket fra FDI til å belyse disse problemstillingene. Vi ble invitert til møter både med den øverste ledelsen i Helse- og omsorgsdepartementet ved departementsråd Bjørn-Inge Larsen og med Knut-Inge Klepp, divisjonsdirektør for folkehelse i Helsedirektoratet. Larsen har tidligere vært Norges representant i styret for Verdens helseorganisasjon, og han er sterkt engasjert i arbeidet med de ikke-smittsomme sykdommene. Klepp har blant annet ansvar for at direktoratet gir gode faglige råd til politikerne på folkehelseområdet, samt for gjennomføring av vedtatt politikk på området, inkludert ernæring og helse. Disse møtene var meget nyttige for å rette søkelyset mot tannlegenes plass i en samhandlende helsetjeneste og for å understreke tannhelsens viktige betydning for den generelle helsen.

Akademikerprisen 2014 ble tildelt tannlege og forsker Tiril Willumsen for hennes arbeid med tannbehandlingsangst i relasjon til tortur og overgrep. Prisen er en viktig anerkjennelse av forskning på tannhelseområdet, og den er ikke minst viktig for å sette søkelys på tannlegenes rolle i det tverrfaglige folkehelsearbeidet. Prisen ble overrakt på årets Akademikerkonferanse, med både Leif Arne Heløe, tidligere professor i samfunnsodontologi, sosialminister og mye mer, og Reidar Hjermann, psykolog og tidligere barneombud, som innledere. Prisvinneren selv holdt et foredrag om samarbeid på tvers av profesjonsgrupper og tannlegenes rolle i å oppdage blant annet overgrep og omsorgssvikt. Denne prisen er virkelig med på å sette tannlegenes viktige rolle i helsevesenet på kartet.

Jeg er svært fornøyd med at vi gjennom hele denne høsten har maktet å få løftet frem budskapet om at tannleger har en viktig rolle i folkehelsearbeidet. Det er NTFs oppgave som profesjonsforening å sette søkelys på tannlegenes helt åpenbare plass på helsekartet, og vi benytter enhver anledning til å gjøre nettopp det.

Norske tannleger har i en årrekke nedlagt en betydelig innsats for befolkningens tannhelse spesielt og for folkehelsen generelt. Dette skal vi fortsette med, med uforminsket styrke. Lykke til med det videre arbeidet - til beste for pasientene våre!

Men, først er det jul! Jeg ønsker dere alle en riktig god julefeiring og et godt nytt år!

Camilla HansenSteinum