Svar til Ivar Parmann

Det er trist at Parmann melder seg ut av NTF. Jeg håper han vil tenke seg om en gang til før det skjer.

I arbeidsprogrammet som representantskapet vedtok i november 2013 er det nedfelt at den norske tannhelsemodellen er vellykket, og at NTF skal arbeide for en fortsatt sterk offentlig tannhelsetjeneste og en velfungerende privat tannhelsetjeneste. Pasientenes beste danner et viktig bakteppe i all NTFs politikk. Når Parmann i sitt innlegg mer enn antyder at NTF bare er opptatt av privatpraktiserende tannlegers hull i timeboken, inntekter og konkurransesituasjon, så trenger dette et korrektiv.

NTF har ikke vært part i den såkalte «ESA-saken» som Parmann omtaler. Henvendelsene til ESA om mulig feilaktig bruk av offentlige midler innen tannhelsetjenesten kom fra to ulike aktører i bransjen. ESA valgte å ta saken til behandling og innhentet opplysninger fra Helse- og omsorgsdepartementet, som igjen fikk sine opplysninger fra fylkeskommunene.

Slike henvendelser er slett ikke uvanlige i forskjellige områder av yrkeslivet. Som en ansvarlig forening må NTF være opptatt av at alle i vår bransje følger lover og regler, og at offentlige midler brukes på riktig måte.

Av ESAs beslutning følger at DOT kan tilby behandling til betalende pasienter også i det konkurranseutsatte markedet. ESA kritiserer imidlertid Norge for manglende regnskapsrutiner og transparens som kan sannsynliggjøre at det ikke forekommer kryssubsidiering av voksenbehandlingen i DOT. Videre aksepterer ESA at det i enkelte områder av landet ikke finnes et funksjonelt marked for tannlegetjenester, og at subsidiering på nærmere angitte premisser kan aksepteres i disse områdene for et avgrenset tidsrom.

NTFs politikk har aldri vært, og er heller ikke nå, å begrense offentlig ansatte tannlegers pasientpanorama. Vi er derfor fornøyd med den presiseringen som ligger i det forslaget som er sendt på høring. Vi vet jo godt at offentlig og privat tannhelsetjeneste eksisterer i et meget hensiktsmessig samspill til det beste for pasientene i stort sett alle deler av landet. NTF har hele tiden vært tydelig på at det er viktig at tilbudet om voksenbehandling i DOT opprettholdes. Parmanns kulepunkter 1, 4 og 5 stiller NTF seg derfor umiddelbart bak.

Men det er store geografiske forskjeller i norske fylker, og diskusjonene rundt endringer i klinikkstruktur har forskjellig karakter avhengig av lokalisering. Offentlige tannklinikker legges ned og slås sammen de fleste steder, og den private pasientporteføljen vil kanskje bare i mindre grad påvirke det økonomiske resultatet for driften.

NTFs politikk bestemmes av representantskapet. Foreningens politikk utvikles stadig for å tilpasses endringer i samfunnet rundt oss. Sånn må det også være hvis NTF skal være en forening med påvirkningsmulighet. Men NTFs grunnleggende politiske holdninger har allikevel ligget ganske uforandret gjennom mange år, og jeg har vanskeligheter med å kjenne meg igjen i det Parmann beskriver som dreining av NTFs politikk. Jeg er heller ikke enig i at NTFs politikk ikke lenger er i pasientenes interesse.

I NTFs policydokument fra 2013 heter det at «Trygdestønad må følge pasienten og ikke bortfalle som følge av at pasienten har rettigheter i offentlig tannhelsetjeneste.» Dette er så vidt meg bekjent et prinsipp NTF har jobbet for lenge. Dette er ikke det samme som at «pengene skal følge pasienten», som kan bety noe helt annet.

For øvrig er Tidende redaksjonelt uavhengig av utgiverorganisasjonen NTF, og redigeres etter redaktørplakaten. Redaktøren gir i sine lederspalter uttrykk for sine private meninger som NTF verken kan påvirke eller stille seg bak til enhver tid. Uavhengigheten kan virke forvirrende for medlemmene, men NTFs representantskap har bestemt at bladet skal ha en slik fri og uavhengig stilling. Således får ikke NTFs ledelse kjennskap til innholdet i lederartikler eller annet redaksjonelt innhold før Tidende publiseres. Lederartiklene må derfor ikke ses som NTFs synspunkter. Enkelte av utspillene i lederartikkelen som Parmann viser til ble også kommentert fra NTFs politiske ledelse i kommentarfeltet i Tidendes nettutgave.

NTF mener at den norske tannhelsemodellen er god, både for befolkningen og for tannlegene. Vi skal derfor fortsette å jobbe for vår visjon: Dyktige og tilfredse medlemmer med fornøyde pasienter i en befolkning med god oral helse.

Vi håper at Parmann etter dette svaret fortsatt kan se NTF som sin forening. NTF trenger medlemmer som Parmann som har pasienten i fokus og som er villig til å argumentere for sine synspunkter!

CamillaHansen Steinum 

President i NTF

camilla.hansen.steinum@tannlegeforeningen.no